La URV ha hagut de fer mans i mànigues per quadrar el pressupost del pròxim 2020 que ascendeixen a 109,21 milions d'euros, un 1,3% menys que el passat exercici. Tot i no haver registrat un descens del nombre d'alumnes matriculats a graus, que segueix augmentant de lentament durant els últims anys, els ingressos per les matriculacions no compensen l'increment de les beques i el decalatge de preus universitaris entre Estat i Generalitat.
Els comptes també s'han vist condicionats, asseguren els directius, per la insuficient dotació del Govern per cobrir el capítol de personal. Tot això ha forçat a estabilitzar a la baixa el pressupost, que el Consell de Govern reunit al Campus Terres de l'Ebre aprovat aquest dimarts al migdia.
Contenció pressupostària i retallades en partides extraordinàries que s'havien previst per enguany i no es tornaran a incloure el 2020. La gerent de la URV, Eva Borràs, ha reconegut que ha "costat" quadrar els comptes en un context generalitzat de restriccions de recursos a les diferents universitats. En el cas de la universitat del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, el fet que durant aquest curs 2019-2020 han accedit 3.140 nous estudiants als 59 graus que s'ofereixen, un 0,75% d'increment, no ha suposat mantenir el mateix nivell d'ingressos per matriculacions.
Això, ha explicat, és degut a l'increment dels alumnes becats i les bonificacions, fet que suposa deixar de rebre ingressos. El decalatge entre els diferents preus universitaris que fixen l'Estat i la Generalitat des de l'any 2012, obliga l'URV a aportar dels seus pressupostos 4,6 milions dels 12 que es preveuen en beques. Respecte les despeses, Borràs ha precisat que l'aportació prevista per la Generalitat, de 71,9 milions d'euros, no cobreix la totalitat del capítol de personal, que és de 78,7 milions el 2020.
Un apartat que creix respecte l'any passat un 3,46% per l'envelliment de la plantilla i els drets laborals adquirits en aquest sentit, l'augment de les retribucions un 2% i un increment de les substitucions i reforços. Tot i la reducció en prop d'un 4% de les despeses corrents, l'increment dels costos de despesa d'automatització i gestió mitjançant les TIC ha estat notori –més de 300.000 euros-.
Recursos per ampliar l'oferta
Més enllà de les xifres econòmiques, el vicerector de Programació Acadèmica i Docència, Domènec Puig, ha destacat que el nombre d'estudiants segueix experimentat un increment lent però progressiu durant els últims anys. Enguany són, en total, 11.448. La majoria d'ells opten pels graus d'ADE, Dret, Medicina i Psicologia. L'oferta, reconeix, s'ha estabilitzat l'oferta els últims anys perquè "els recursos de què disposa la universitat no permeten fer molt més", tot i que s'han dictat increments en graus d'enginyeria o dobles graus.
Les dones –un 60% del total- són majoritàries en les carreres humanístiques i els homes en les enginyeries. Una tendència que, segons confia, s'acabarà equilibrant en el futur. Un 64% provenen de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, el 16% de la resta de Catalunya, l'11% de l'Estat i el 9% de la resta del món. Durant el passat curs 2018-2019 la taxa d'abandonament durant el primer curs va créixer tres punts fins el 20,3%, tres punts per sobre de la mitjana catalana.
Respecte els màster –amb una oferta aquest curs de 53 estudis-, la URV experimenta un creixement de la matrícula en un 7% durant els últims cinc anys. Enguany, són 1.112 estudiants de nou accés –un 11% més que el passat- tot i que, respecte les preinscripcions, només dos terceres parts acaben d'accedir. Per això, el curs vinent caldrà abonar 400 euros en concepte de reserva de plaça, segons ha aprovat el Consell de Govern, tot i que es podrà accedir als estudis sense pagament previ si encara queden places. En el cas del doctorat s'acaben cobrint un 74% de les places i el nombre de tesis defensades ha baixat de les 186 el 203-2014 a les 153 del passat.
Tots aquests indicadors, segons ha refermat el mateix Puig, consoliden la URV entre les posicions cinquena i sisena de Catalunya darrere de les grans universitats a la zona de Barcelona.
Facilitar el retorn de les investigadores
Paral·lelament, el Consell de Govern ha aprovat la nova normativa perquè el personal docent i investigador laboral pugui accedir a ser catedràtic. També ha acordat flexibilitzar la càrrega docent de les investigadores per intensificar la recerca després d’un permís de maternitat i lactància materna. D'aquesta manera, les dones que hagin tingut un permís maternal fins a tres anys abans de la convocatòria, podran demanar una reducció de la docència per dedicar un semestre exclusivament a la recerca.