La verema es retarda respecte als tres últims anys i torna al seu cicle normal

Es preveu que la collita d’enguany serà més abundant i, a la vegada, que es mantindrà el nivell quant a qualitat

27 agosto 2018 08:51 | Actualizado a 30 agosto 2018 10:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La verema de la Terra Alta torna enguany al seu cicle habitual, i es retarda unes dues setmanes en comparació als tres últims anys. El president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí, explica que la collita s’iniciarà la primera setmana de setembre en la gran majoria de vinyes de la comarca. D’aquesta manera, es torna a les dates habituals. «El d’enguany seria un cicle normal, el que no era normal era el d’aquestes últimes temporades passades», apunta Arrufí.

Cal recordar que l’any 2017 la verema a la Terra Alta es va iniciar a mitjan agost, avançant-se respecte al seu cicle habitual a causa de les altes temperatures, i que la collita va ser justa.

Arrufí assegura que enguany les abundants pluges de primavera han sigut molt beneficioses per la vinya. En aquesta línia, en les previsions que es fan respecte a la collita d’enguany, que començarà pròximament, s’espera obtenir un raïm de bona qualitat, seguint la línia que l’any anterior.

D’altra banda, des de l’Agrícola Sant Josep de Bot, el seu soci i directiu Jaume Martí apunta que la falta de pluges durant les últimes setmanes els preocupa i, des del seu parer, tot i que la climatologia ha estat més favorable enguany que el 2017, no ha plogut el suficient. El que no li preocupa a Martí és l’onada de calor soferta a principis d’agost, a diferència d’altres productors.

És el cas de Marco Bernava, del Celler Bernaví de Villalba dels Arcs, que apunta estar preocupat per les altes temperatures que hi ha hagut al territori recentment. «La veritat és que la temporada ha anat molt bé fins que va arribar l’onada de calor».

En aquesta línia, Arrufí apunta que els dies d’altes temperatures segurament hauran tingut conseqüències en algunes plantes, però, tot i així, remarca que «en un principi creiem que l’afectació serà mínima i, en termes generals, aquest any les condicions climatològiques han sigut millors que les de l’any anterior».

D’altra banda, pel que fa a la quantitat, es creu que serà més elevada que en el cas de la temporada passada. «Aquest any es preveu un 30% més de producció que l’any anterior», explica Arrufí. I, tot i que caldrà esperar els resultats en acabar la verema, es calcula collir uns 36 milions de quilos de raïm en tota la Terra Alta. D’aquesta manera, Arrufí conclou que «esperem una collita amb una quantitat millor que la de l’any anterior, i una qualitat excel·lent».

Des del Celler Bernaví preveuen començar la verema a partir del dia 3 de setembre. En el seu cas, asseguren que la durada de la collita depèn de cada any, tot i que normalment se sol allargar fins a dos mesos.

La mitjana habitual de durada de la verema és aproximadament d’un mes i mig, període que, segons Arrufí, a poc a poc s’ha anat allargant, ja que els productors busquen cada cop més l’excel·lència.

Les primeres varietats
Les primeres varietats que es colliran seran les blanques, com els chardonnays i les garnatxes blanques, seguit del syrah i el merlot. En una segona fase es colliran les varietats negres, com les garnatxes negres i peludes.

Martí, de l’Agrícola Sant Josep, apunta que la setmana vinent ja començaran a veremar algunes varietats blanques, tot i que el punt fort de la collita arriba entre la segona i la tercera setmana de setembre.

Per tal de reconèixer quan el raïm ha assolit l’estat de maduració òptim per a la seva recol·lecció els productors controlen les vinyes i a principis d’agost ja es van collint algunes mostres per analitzar-les. Quan el raïm assoleix, com a mínim, 11 graus de maduració, ja es pot començar a veremar.

Avançada, curta i de qualitat

Durant els últims anys la tendència general de la collita de la vinya ha estat avançar-se. L’any passat la verema es va iniciar a mitjans del mes d’agost, molt més prompte de l’habitual, a causa de les altes temperatures. A banda, la collita de la temporada passada va ser molt més curta de l’habitual, acabant ràpidament i amb una davallada important quant a la quantitat, però d’alta qualitat. L’estat fitosanitari del raïm el 2017 era excel·lent i el cep, gràcies a diversos episodis de pluja, es va desenvolupar de manera òptima. L’única incidència remarcable va ser la menor producció de les varietats de garnatxa –blanca i negra– per problemes en el període de quallat del fruit.

Comentarios
Multimedia Diari