Les Creus del Terme d'Ulldecona i La Sènia, restaurades

Ambdós municipis han reparat l’estat d’aquests elements patrimonials d’origen medieval i els han col·locat al municipi

| Actualizado a 27 diciembre 2021 06:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja estan instal·lades dels Creus del Terme restaurades d’Ulldecona i La Sénia.

D’una banda, a Ulldecona les restauradores Olga Schmid i Marina Ramisa, amb el suport de treballadors de la Brigada Municipal del consistori i el finançament de l’Ajuntament i l’Oficina de Suport A la Iniciativa Cultural (OSIC), han instal·lat recentment el capitell i la creu de terme situada a l’Ermita de la Pietat un cop acabats els treballs fets al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya (CRBMC).

Així conclou el treball per restaurar el capitell, esquerdat des dede l’any 1969 per la col·locació d’una creu metàl·lica. Aquesta creu o peiró, que està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional, era una de les 4 creus de terme del municipi que hi havia col·locades des d’època medieval a cada portal de les antigues muralles de la vila, concretament aquesta estava situada al portal de Tortosa, al costat de l’Església del Roser, actual Casa de Cultura-Biblioteca. L’any 1823, coincidint amb el Trienni Lliberal, la creu es va traslladar al final de l’antiga Raval de Santo Domingo.

El professor Joan Roig Vidal explicava el desembre del 2020 que «es considerava la Raval l’espai que hi havia fora mur, a banda i banda del camí de Tortosa, espai que més endavant se l’anomenaria la Raval de Sant Domingo, i on estava ubicat l’Hospital de la vila. El peiró estava en una finca a mà dreta, on va romandre en peu força anys la base, el fust i el capitell, sense creu. Amb temps va caure i va quedar dintre la cuneta de la carretera de Tortosa».

A la Sénia, d’altra banda, la Creu de Terme, també instal·lada aquesta setmana, s’havia retirat per restaurar-se, però a causa del seu mal estat i seguint les recomanacions del CRBMC, s’ha optat per crear una rèplica. Aquesta ja està col·locada al parc municipal, i la idea és que la creu original es museïtzi i es pugui veure a l’Ajuntament Vell.

Comentarios
Multimedia Diari