Les maratons de sang que se celebren en diversos municipis catalans tenen una molt bona resposta entre la ciutadania. Però, què passa després de les maratons, a l’estiu, quan tot s’atura? Les dades del Banc de Sang i Teixits de Catalunya són evidents: durant els mesos d’estiu, les donacions baixen un 30%. Aquesta mateixa setmana el compte de Twitter del Govern emetia un tuit comunicant que a Catalunya calen fins a 50.000 donants sang.
Al tancament de l’edició d’aquest diari, la web del Banc de Sang informava que aquest estiu s’ha assolit la xifra de 36.879 donants, tenint reserves per a quatre dies més i, que per tant, eren necessàries 13.121 donacions més. Una xifra més habitual durant la resta de l’any i més positiva seria la de tenir reserves per a set dies.
Tal com expliquen des del Banc de Sang, la setmana passada i aquesta són les que habitualment hi ha menys sang. Les reserves no són bones, però de moment es mantenen els nivells que ja es preveia. Igualment, sí que s’estan realitzant trucades als donants habituals, enviant-los SMS i e-mails per animar-los a donar.
«A l’agost és quan baixen les reserves en picat. Tots estem de vacances i els donants, també», expressa la metgessa i coordinadora del Banc de Sang i Teixits de Tarragona i Terres de l’Ebre, Núria Vilanova. «A l’estiu, Nadal i Setmana Santa és quan més baixen les donacions».
Per garantir que tots els pacients tindran la sang suficient per als tractaments, el Banc de Sang ha organitzat campanyes extraordinàries per tot el territori i difusió a través de les xarxes socials. Hi ha deu campanyes diàries als llocs amb més afluència, ja sigue la costa o la muntanya.
Així, molts autobusos de la sang s’han desplaçat aquest estiu per exemple a les platges de Cambrils, Cunit, Coma-ruga, Salou, Torredembarra o Calafell.
L’afluència de turisme fins on es desplacen aquests autobusos és un aspecte clau. «La donació està oberta a tothom mentre se segueixin els nostres criteris. No poden donar sang els qui han estat fora d’Europa l’últim mes», expressa Vilanova.
A les Terres de l’Ebre la campanya més grossa de l’agost és la d’avui a Sant Carles de la Ràpita. Les properes campanyes es poden consultar al web donarsang.gencat.cat.
Des que va començar la campanya d’estiu, s’han fet a Tarragona 2.374 donants i a les Terres de l’Ebre, 775. El total de la demarcació és de 3.149 donacions. A les Terres de l’Ebre la campanya d’estiu va anar molt bé durant el mes de juliol. L’any passat es van fer 457 donacions i aquest any, 688. És un increment del 50%. «Això és perquè aquest any els pregons dels ajuntaments han fet molta difusió de les campanyes», expliquen des del Banc de Sang. Al Camp de Tarragona les donacions del juliol de 2015 i 2016 són pràcticament idèntiques.
L’agost, en canvi, no està anant tan bé. En el cas de les Terres de l’Ebre s’han fet 87 donacions en les dues primeres setmanes, mentre que l’agost de 2015 se’n va fer 377 en tot el mes.
La importància del 0 negatiu
Tots els grups sanguinis són vàlids a l’hora de donar sang i igual d’importants, però si destaca un de vital és el 0 negatiu.
Menys del 7% de la població té aquest grup, l’anomenat donant universal. És molt important tenir un bon nivell de 0 negatiu perquè aquesta sang es pot transfondre a qualsevol malalt, sigue quin sigue el seu grup: és la sang que es transfon en cas d’emergència, quan no es pot comprovar el grup sanguini del receptor.
Actualment, hi ha sang del grup 0 negatiu per a quatre dies, les reserves estan en un nivell baix, ja que només hi ha 200 bosses d’aquest grup. La situació òptima seria tenir-ne per al consum de 10 dies.
La bona notícia és que resulta probable que les persones que són 0 negatiu tinguen familiars que també ho siguen, ja que el grup sanguini d’una persona s’hereta de pares a fills.
«Jo el que sempre faig és animar les persones que donen sang i que són 0 negatiu que busquen al seu entorn un pare, un fill, un cosí que també ho siga, i que els acompanye també a donar sang», afirma Vilanova.
Per donar sang només cal tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos. No cal anar a la campanya en dejú.