Les restes sota la plaça de la catedral de Tortosa obriran al públic a principis del 2022

El nou espai museístic Cota Zero mostrarà vestigis de quinze segles, des de l’època dels romans fins al Renaixement

| Actualizado a 25 diciembre 2021 12:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les restes arqueològiques sota la plaça de la catedral de Tortosa, que abasten 15 segles d’història de la ciutat, obriran al públic durant el primer trimestre d’aquest any que ve, amb unes jornades de portes obertes destinades especialment als veïns. L’Ajuntament encara la recta final dels treballs d’adequació i museïtzació de l’espai Cota Zero. El nou equipament s’unirà als actius turístics de la ciutat, aplegant en un sol punt diferents etapes històriques, amb vestigis que van des del segle I, amb elements de l’època romana, fins al segle XVI, amb la façana fluvial del Renaixement, passant per edificis del període visigòtic i de l’andalusí.

Culmina així un procés de sis anys, des que al 2015 es va fer l’enderroc de les cases de davant la catedral i es van iniciar les excavacions d’aquesta zona, punt neuràlgic de la ciutat des de fa segles. «Sabíem que hi trobaríem restes importants, però no ens pensàvem trobar tant material i tan significatiu», va apuntar l’alcaldessa, Meritxell Roigé.

La museïtzació de l’espai Cota Zero compta amb aportacions dels fons Feder i continua els treballs que s’han fet a la part superior per a la construcció de la plaça de la catedral. El regidor d’Urbanisme, Enric Roig, destaca que el projecte inicial ha fet possible conjugar les dos utilitats: una plaça alçada que permet visitar les restes baix de terra. «És una obra excepcional, amb una qualitat excepcional, que permet visitar el lloc on va nàixer la ciutat».

L’equipament, amb un projecte de l’arquitecte Toni Balada, permet fer una visita al voltant dels diferents elements existents, amb una part molt lluminosa a tocar de l’avinguda Felip Pedrell, que abasta construccions de diversos períodes, i una altra part, que se situa ja dins del recinte emmurallat de l’antiga Dertosa, on la visita integra elements interactius. Compta amb 12 projectors que reprodueixen una sèrie de vídeos explicatius, per tal que el visitant pugue conèixer la història relacionada amb les troballes, de la mà de dos personatges: un periodista i una arqueòloga, Àngel i Cinta, que han sigut interpretats per membres de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa. Es preveu que l’espai es pugui visitar sense necessitat de destinar personal a regular l’accés. Així, segons detallà Balada, s’habilitarà un sistema domòtic per facilitar l’entrada i controlar l’espai, via càmeres, des de l’oficina de Turisme situada al proper edifici de l’Escorxador.

Sis obres en un mateix espai

L’es obres a l’espai Cota Zero conviuen amb cinc actuacions més en marxa a l’entorn: d’una banda, la finalització dels elements de la part superior de la plaça, amb la construcció de la paret mitgera que separa de l’edifici del Bisbat i en la qual també estaran instal·lats els elements que faran possible la projecció d’un videomapatge (’mapping’) sobre la façana de la catedral. A més, l’Ajuntament ja ha adjudicat els treballs d’arranjament del carrer Costa de Capellans, entre l’avinguda Felip Pedrell i el carrer Santa Anna, que permetrà situar el carrer a un sol nivell fins a l’escola de Remolins, i que «culminarà l’accessibilitat a la plaça de la catedral». També està adjudicada la renovació de la vorera de l’avinguda Felip Pedrell, des de la plaça del Paiolet fins al carrer Costa de Capellans i, un cop estiguen fetes aquestes actuacions, es durà a terme l’asfaltatge de la mateixa avinguda. Pròximament, l’Ajuntament també urbanitzarà la plaça exterior del Museu, amb nou arbrat, per a potenciar el vincle patrimonial entre l’antic escorxador i la catedral. Tot plegat, mentre el Bisbat de Tortosa encara també el final de la rehabilitació de la façana de la catedral de Santa Maria.

Comentarios
Multimedia Diari