Les últimes ventades causen danys als cirerers, la vinya i els ametllers de l'Ebre

Les principals afectacions a l´Ebre es donen a la Terra Alta i la Ribera d´Ebre, on també hi ha danys a la fruita dolça primerenca

19 mayo 2017 22:46 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les fortes ventades que van afectar el país el cap de setmana passat, del 15 al 17 de maig, han tingut afectació en diversos conreus de les Terres de l’Ebre i la resta de Catalunya. Segons el sindicat agrari Unió de Pagesos, els conreus més afectats al territori han estat les cireres, la vinya, la fruita dolça i els ametllers.

A la Terra Alta, al municipi d’Horta de Sant Joan les ventades del cap de setmana han fet malbé el 30 per cent de vinya (pel trencament de les brocades), el 60 per cent de fruita seca (bàsicament ametlla), i el 60 per cent de cirera, la qual s’ha colpejat i ha caigut a terra; uns danys que s’afegeixen a la pedregada que hi va haver fa un mes.

També hi ha afectacions a Batea i Gandesa, on el vent ha malmès en un 30 per cent de mitjana les varietats de vinya com garnatxa i sirà, i en un 50 per cent la ull de llebre.

A Corbera d’Ebre, la cirera malmesa arriba al 50 o 60 per cent, i algunes varietats de vinya, al 30 per cent. A Vilalba dels Arcs també s’ha perdut un 30 per cent de vinya (l’ull de llebre fins al 45 per cent).

A la comarca de la Ribera d’Ebre i segons els càlculs del sindicat, els municipis de Garcia, Ginestar i la Torre de l’Espanyol, han perdut el 35 per cent de les varietats primerenques de nectarina i préssec, que ja estaven a punt per comercialitzar-se, mentre la pèrdua d’albercocs arriba al 60 per cent, i la de cirera al 50 per cent.

Segons explica el coordinador d’Unió de Pagesos a la Terra Alta, Miquel Bosch, el «temps alterat» d’aquesta primavera, amb un episodi de forta calor seguit de ventades i ara pluja, està sent força perjudicial en general per al camp.

Pel que fa a la cirera, el descens de la producció i les pèrdues són immediates, ja que està en marxa la campanya. Les cireres que queden als arbres suposaran a més un sobrecost per al pagès, ja que s’hauran de triar per veure quines són aptes per a la comercialització i quines no «i això suposa el doble de jornals», explica Bosch .

Pel que fa a la vinya i l’ametller, l’afectació actual als arbres suposarà un descens de la producció més endavant.

Comentarios
Multimedia Diari