Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Llum verda al nou pla hidrològic de l’Ebre

    Vigent fins al 2027, no recull les demandes del territori d’un major cabal ecològic al tram final

    26 enero 2023 17:16 | Actualizado a 27 enero 2023 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El Consell de Ministres ha aprovat el nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre, que estarà vigent fins a l’any 2027. Ho ha fet juntament amb la majoria de conques hidrogràfiques de l’Estat, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica. El nou document no recull les demandes de les Terres de l’Ebre i la Generalitat i manté l’actual cabal ecològic per al tram final de l’Ebre.

    Des de la Plataforma en Defensa de l’Ebre denuncien aquest fet i també que el pla continuï apostant per les noves detraccions al riu, amb nous regadius i embassaments. Precisament la PDE s’ha reactivat amb l’inici de l’any per defensar el territori i, en motiu dels tres anys del temporal Glòria, ha convocat una manifestació el proper 12 de febrer entre Sant Jaume d’Enveja i Deltebre per reclamar a les administracions que es posin fil a l’agulla sense més retards en la necessària protecció del Delta.

    Des de la Generalitat, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha fet una valoració «agredolça» de l’aprovació d’aquest nou pla hidrològic de la conca.

    Per una banda, lamenta que no s’atengui la petició del govern català d’incrementar el cabal ecològic del tram català de l’Ebre, per passar dels 3.100 hectòmetres cúbics anuals als 7.000 hm3. Però valora de forma positiva la fixació del cabal ecològic del riu Siurana, tot i que no en la xifra proposada inicialment des de Catalunya.

    Salvadó també valora positivament la inclusió d’una prova pilot per aportar sediments al tram final i el Delta, procedents de la presa de Riba-roja. Un projecte al que es destinen 4 milions d’euros per a la mobilització de 100.000 metres cúbics de sorra, i que demanem que s’execute el més aviat possible.

    Per contra des de la Plataforma en Defensa de l’Ebre es mostren escèptics sobre la voluntat real de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) de fer realitat aquesta prova pilot abans del 2027.

    Desafiaments pel canvi climàtic

    Segons detallen des del Ministeri per a la Transició Ecològica, el nou cicle de planificació hidrològica s’ha elaborat per a donar resposta als desafiaments del canvi climàtic, com els fenòmens extrems, les sequeres i inundacions.

    «De la mateixa manera, estan completament alineats amb les polítiques europees com el Pacte Verd, el Pla de Contaminació Zero i amb la nova Directiva europea de qualitat de l’aigua per a consum humà». Així, s’estableixen més de 6.500 mesures dotades amb una inversió de 22.844 milions d’euros. «Mai s’han destinat tants recursos a Espanya per a la inversió i gestió en aigua», remarca la vicepresidenta Teresa Ribera, tot recordant que «les disponibilitats d’aigua de les demarcacions hidrogràfiques ha disminuït un 12% des de 1980 pel canvi climàtic».

    Pel que fa en concret a la demarcació de l’Ebre, el pla inclou més d’un miler de mesures, amb una inversió superior als 3.600 milions d’euros.

    Comentarios
    Multimedia Diari