L'Observatori de l'Ebre investiga per a l'Agència Espacial Europea

També ha aconseguit un nou projecte per millorar l'equipament de recerca amb què compta a l'Antàrtida des de fa dues dècades

19 mayo 2017 21:28 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Observatori de l’Ebre participa en un consorci europeu al qual l’Agència Espacial Europea ha concedit un contracte de recerca per millorar els models de les pertorbacions ionosfèriques i com aquestes poden afectar els sistemes tecnològics.

Juntament amb l’Observatori, formen part del consorci el grup suís Researche and Developtment in Aerospace i el Grup d’Astronomia i Geomàtica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

El contracte se signarà a principis d’aquest proper mes de novembre i suposarà un treball de 18 mesos amb una aportació per a l’Observatori d’uns 25.000 euros (el contracte global és de 200.000 euros).

«És el primer cop que participem en un contracte d’aquestes característiques i suposa un valor afegit al nostre treball», explica al Diari el director de l’Observatori de l’Ebre, David Altadill.

El centenari centre científic de Roquetes es troba al màxim de la seva càrrega de treball, almenys per als propers 18 mesos, amb la participació en altres sis projectes i contractes de recerca. Un d’aquests és amb l’OTAN (tal i com ja va explicar el Diari), amb una durada de quatre anys. Preveu crear un sistema capaç de monitoritzar l’activitat de les ones a la ionosfera utilitzant tècniques de modelització avançades, amb l’objectiu d’ analitzar les característiques d’aquestes les ones, entendre el seu origen, predir els seus efectes en diferents regions del globus i avaluar els seus efectes en els sistemes operatius, segons detallen els investigadors.

Dues dècades a l’Antàrtida

Però el projecte més important en dotació (283.140 euros per a tres anys) ha estat l’obtingut a la convocatòria del programa I+D+I del Ministeri d’Economia, per a incrementar l’automatització de l’estació geofísica que l’Observatori té emplaçada a la Base Antàrtica Espanyola Juan Carlos I des de fa vint anys.

El projecte AROMA, de les sigles en anglès corresponents a ‘Observatori remot automatitzat com a monitor de l’activitat geomagnètica i ionosfèrica per a estudis geofísics i aplicacions tecnològiques’, està ja en marxa.

En els propers mesos s’adquirirà el nou instrumental necessari i durant l’any estarà a prova a l’Observatori, «amb la voluntat de poder-lo instal·lar l’estiu austral del 2016 a la base de l’Antàrtida», explica Altadill.

La missió d’enguany a l’Antàrtida ja està en preparació. El primer investigador marxarà a finals de novembre i el segon arribarà a finals de desembre. Es tracta de Miquel Ibáñez i Javier Carmona, que s’estrena en aquesta tasca.

En total, els nous projectes aconseguits suposaran uns ingressos per a l’Observatori de l’Ebre de 400.000 euros, fet que ajuda al manteniment econòmic d’aquesta institució científica centenària.

Comentarios
Multimedia Diari