L’ONU escull l’Ebre per avaluar la resiliència urbana

El territori serà objecte d’una prova pilot a nivell internacional, sobre la resposta a reptes com el canvi climàtic, el despoblament, l’economia digital o la transició energètica

| Actualizado a 26 abril 2022 19:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Organització de Nacions Unides (ONU) ha escollit les Terres de l’Ebre com a primer territori al món on avaluar la resiliència urbana davant els repte globals. Així, serà la seu de la prova pilot impulsada per ONU-Hàbitat que per primer cop s’aplicarà en territoris extensos i no només a ciutats, com s’ha fet fins ara.

El vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, va signar ahir a Nova York un memoràndum d’entesa amb la directora executiva d’ONU-Hàbitat, Maimunah Mohd Sharif.

Aquest programa de Nacions Unides ajuda les ciutats, i ara els territoris, a augmentar la seva resiliència davant les transformacions i reptes globals. En el cas de les Terres de l’Ebre, serien la revolució i l’economia digital, el repte demogràfic, l’escenari post-energia nuclear, el turisme sostenible, les tensions per l’aigua o la gestió dels patrimonis natural i cultural, entre d’altres. Així, es farà una diagnosi de l'estat global del territori; per després proposar i impulsar accions concretes, d’acord amb els agents locals. Una metodologia que es provarà a l’Ebre per exportar-se després arreu del món.

Es tracta d’un projecte per fases. La primera és la recollida d’informació sobre la zona, amb la participació de tots els actors del territori, seguida d’un diagnòstic de les febleses i les oportunitats davant de les transformacions econòmiques, territorials i socials. Després, experts del l’ONU ajuden a elaborar les recomanacions d’actuacions prioritàries. «Aquestes recomanacions van en la línia de gestionar els riscos de les diverses transformacions que encara el territori, adaptar-s’hi i planejar el desenvolupament sostenible de la zona amb la implicació de tots agents, tant des dels diferents nivells d’administracions com de la societat civil», segons destaquen des del Govern.

Fins ara, la metodologia del programa s’ha provat en ciutats i entorns urbans molt diferents de tot el món, de diverses grandàries, situacions geogràfiques i contextos climàtics, com Dakar, Asunción, Medellín o la mateixa Barcelona.

Ara, ONU-Hàbitat i la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Nació Digital i Agenda Urbana, col·laboraran per adaptar la metodologia del programa a territoris i àrees més extenses que les ciutats i que presentin també vulnerabilitat davant el canvi climàtic.

Les Terres de l’Ebre són un entorn fràgil a preservar i complex, que combina zones de gran valor natural amb àrees urbanitzades, esdevenint un territori idoni per aquesta primera prova pilot a nivell global, segons remarquen els impulsors de l’acord. En aquest sentit, el vicepresident Puigneró destaca que es tracta de quatre comarques amb singularitats molt diferents. «Ara hem de veure com apliquem l’Agenda Urbana a un sistema de municipis molt diferents però interconnectats».

«Les Terres de l’Ebre tenen gran interès per a les Nacions Unides pels seus reptes econòmics, socials i demogràfics, que les converteixen en un lloc idoni on desenvolupar aquest projecte pilot». Alguns d’aquests reptes que s’analitzaran són «l’existència d’un entorn natural fràgil que cal preservar, on també hi conviu l’economia tradicional juntament amb noves oportunitats econòmiques», els «reptes poblacionals», molt diferents als municipis de l’interior dels de la costa, la «identitat específica» de les Terres de l’Ebre o «el repte energètic, quan tanquin les centrals nuclears», detalla per la seua banda la directora general de Nació Digital i Agenda Urbana, Maria Galindo.

El programa dura 4 anys. Durant el primer any, es treballarà en la recollida de dades i la diagnosi amb un treball conjunt amb els experts de l’ONU.

Comentarios
Multimedia Diari