Més d’1,7 milions d’euros per restaurar el castell de Miravet

Servirà per a la reforma i adequació de les cavallerisses i del bastió, així com per a la il·luminació del monument

18 marzo 2022 18:50 | Actualizado a 19 marzo 2022 12:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament de Cultura destinarà 1,78 milions d’euros dels fons europeus Next Generation a obres de rehabilitació del castell de Miravet. Concretament, les actuacions previstes són la restauració i adequació per a la visita de l’edifici de les cavallerisses i del bastió, per un import de 1.343.428 euros, i el projecte d’il·luminació del castell amb l’objectiu de l’adequació eficiència energètica, amb 443.688 euros. Així ho va anunciar ahir al conseller Natàlia Garriga en la seua visita a les Terres de l’Ebre.

El Castell de Miravet és un dels monuments més notables del patrimoni arquitectònic del país i constitueix el referent patrimonial més destacat de les Terres de l’Ebre. És el conjunt històric més visitat del territori i va assolir el seu màxim de visites el passat anys 2021, quan tot i la pandèmia per la Covid-19 va rebre 64.957 visitants, segons dades de la Generalitat.

Els orígens de l’actual castell es remunten al segle XII, quan, en el context de la conquesta cristiana, el comte Ramon Berenguer IV conquereix, l’any 1153, la fortalesa als andalusins i en fa donació a l’orde del Temple pel seu ajut en la conquesta i en el setge del castell. Sobre les restes de l’antiga fortalesa andalusina, els templers de Miravet hi edifiquen una nova fortalesa seguint les tendències de construcció militar importades de Terra Santa i converteixen el castell en el centre de la comanda de Miravet i seu de la província templera de Catalunya i Aragó. El castell esdevé la gran fortalesa dels templers al Principat.

L’abolició de l’orde del Temple, a principis del segle XIV, posa fi a aquesta etapa d’esplendor i el castell passa a mans de l’orde de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem. Posteriorment, el castell és protagonista en diferents conflictes bèl·lics, com les Guerres Carlines i la Guerra Civil espanyola. Amb el pas del temps ha estat remodelat successivament, però manté l’estructura que l’ha convertit en un dels exemples més notables d’arquitectura militar templera d’Europa.

Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el 1949, el castell és propietat de la Generalitat de Catalunya des de l’any 1990. Actualment està gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

«Les Terres de l’Ebre són importantíssimes per la cultura catalana, i el castell de Miravet n’és un exemple clar perquè és una referència pel patrimoni català i un monument molt estimat per tota la ciutadania, el més visitat del territori», afirmà la consellera Garriga durnt la seua visita al monument.

Fons europeus

La dotació per a aquesta important restauració del castell arriba dels fons europeus. Durant el període 2021-2023, la Generalitat de Catalunya destinarà a cultura 23,8 milions d’euros provinents dels plans de Recuperació, Transformació i Resiliència. Les principals vies de finançament gestionades pel Departament de Cultura s’estructuren sota els vuit projectes: suport a les acceleradores culturals; ajuts a l’oferta cultural en àrees no urbanes; modernització d’infraestructures d’arts escèniques i musicals; actuacions sobre el patrimoni; dotació de biblioteques per a la compra de llibres; digitalització de l’inventari dels béns mobles; transformació digital dels Arxius Històrics i ajudes a les sales de cinema.

Comentarios
Multimedia Diari