Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Més de 2.000 persones surten al carrer per demanar accions al Delta

    La marxa s’ha desplaçat desde Sant Jaume d’Enveja fins a Deltebre per protestar per la regressió

    12 febrero 2023 18:28 | Actualizado a 13 febrero 2023 12:15
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Més de 2000 persones han sortit aquest diumenge al carrer per demanar accions de protecció al Delta de l’Ebre enfront la seua regressió, el canvi climàtic i la seua subsidència (enfonsament) i per exigir la mobilització dels sediments del riu Ebre atrapats als embassaments.

    La Plataforma en Defensa de l’Ebre, set anys després de la darrera gran manifestació a Amposta el 2016, ha tornat a convocar la ciutadania, que ha respost a la crida, juntament amb el suport d’una seixantena d’entitats i un bon grup d’alcaldes del territori i de la principals ciutats, com Tortosa, Amposta, la Ràpita i Deltebre. Amb consignes com «Lo Delta és vida, aigua i sediments!» la manifestació ha començat a la zona de les escoles de Sant Jaume d’Enveja i ha clos e a Deltebre amb diverses actuacions musicals, creuant el pont del Passador que uneix els dos municipis.

    La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha convocat aquesta protesta quan es compleixen tres anys del temporal Glòria, «que hauria de ser un punt d’inflexió» per demostrar la fragilitat del Delta, i arran la recent aprovació del nou pla hidrològic de la conca de l’Ebre.

    Per a la PDE, el Delta de l’Ebre fa més de 60 anys que va retrocedint, dia a dia. «La seua decadència va començar amb la construcció dels més de 190 embassaments i infraestructures, que actualment existeixen a tota la conca del riu Ebre, que impedeixen el pas dels sediments i l’aigua fins al delta. Unes infraestructures controlades per les hidroelèctriques i els grans regadius, que són els que acaben dient quin règim de cabals ha d’existir al riu», expressen.

    La plataforma també denuncia que la setmana passada es va aprovar el pla hidrològic de l’Ebre 2023-2027 i s’hi destinaran prop de «3.000 milions d’euros per regadius i embassaments», mentre rebaixen el cabal ambiental i aproven dos trasvasaments a Santander i a Jalón i «deixen 18 milions en quatre anys per a actuacions al Delta, dels quals més de la meitat són per a estudis». Per a la plataforma tot plegat augmenta la degradació del tram final del riu i consolida la «degradació» del Delta.

    «Fins ara la prioritat està sent la mobilització de sorra a la costa, i pensem que cal començar ja amb la mobilització de sediments, quan abans millor. Una cosa no exclou l’altra i ja fa anys que anem tard», declara la portaveu Matilde Font. El passat dijous la PDE ja va portar a terme una mobilització a Barcelona. «El Delta de l’Ebre és un problema de tots els catalans, però també a nivell terrestre, com la tercera zona humida més important de la Mediterrània que és». Segons Font al Delta no arriba ni un 5% dels sediments que feien cap abans de la construcció dels embassaments.

    Comentarios
    Multimedia Diari