Més de 800 persones reviuen el casament reial del 1319 a Gandesa

Restauren la portalada de l'Església de l'Assumpció on es fa la recreació històrica

19 mayo 2017 21:29 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Més de 800 persones han assistit aquest cap de setmana a Gandesa com a convidades al casament reial entre l'infant Jaume de Catalunya i Aragó i la princesa Elionor de Castella. El grup de teatre La Farsa ha fet una recreació històrica del casament que havia d'unir els regnes d'Aragó i Catalunya amb el de Castella i Lleó el 1319, però que finalment no es va consumar perquè un cop celebrada la cerimònia a l'església, l'infant va fugir per vocació religiosa. Després del gran èxit de la segona edició de la representació històrica, l'alcalde de Gandesa, Carles Luz, preveu que l’any vinent es tornarà a repetir. “La gent ha demanat moltes entrades, torna a ser un èxit i ens fa preveure que s’anirà repetint anualment”, ha afirmat.

En sessions de matí i tarda, l'espectacle es va dividir en diferents espais de la ciutat: es van viure els seguicis de la cort catalana i la cort castellana a la casa de la baronessa de Purroi i al Palau del Castellà, la cercavila prèvia a la cerimònia als carrers del nucli antic i el casament en si a l'església de l'Assumpció. Per Luz, el fet que al segle XIV se celebrés un casament reial a Gandesa significa que era una “ciutat prou important” i que, fins ara, no se li havia donat notorietat.

Recuperar l’arquitectura, la història i la cultura de Gandesa és un dels objectius principals del consistori del municipi, que considera que a Gandesa “han succeït episodis molt importants”, des del casament reial o les guerres carlines.

 

La restauració de la portalada

La portalada de l’Església de l’Assumpció, per on fa gairebé 700 anys van passar els nuvis i on ahir hi van passar els dos actors protagonistes, ha estat restaurada i llesta per l'ocasió. Des de mitjans d'agost fins al divendres, s'hi van fer treballs de neteja amb una tècnica làser per retornar el color original a la pedra, que data de mitjans del segle XIII, sense danyar-la. “El guix, les resines de protecció, el pas del temps, la pol·lució i la pluja van enfosquir la portalada”, ha explicat Luz. A més, també s’ha sanejat i restaurat la part superior de la protecció de la portalada. D’altra banda, l’Ajuntament de Gandesa ha contractat la Universitat de Lleida perquè facin un estudi de la portalada i desxifrin les figures que hi ha als capitells.

 

Comentarios
Multimedia Diari