Neix una web que recupera la història de les Brigades Internacionals

Anomenat Sidbrint, el portal de recerca liderat per la UB pretén recuperar la memòria íntegra de les Brigades Internacionals

19 mayo 2017 22:30 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un projecte de recerca de la Universitat de Barcelona, i on entre molts altres centres hi col·labora la Universitat Rovira Virgili, permetrà recuperar la memòria de les Brigades Internacionals i visualitzar la trajectòria de cadascun d’aquests brigadistes a través de la xarxa.

Es tracta del portal Sidbrint: Sistema d’Informació Digital sobre les Brigades Internacionals, que permet tant als investigadors com al públic en general trobar dades per a cada cas, com ara el país de procedència, la professió, l’enquadrament militar corresponent, etc.

De moment, Sidbrint ja conté informació de 7.000 brigadistes i es vol arribar als més de 35.000 que, segons les fonts bibliogràfiques, van venir a combatre al nostre país.

«De fet, el nostre projecte ha de permetre, entre altres aspectes, corroborar o no aquesta xifra de 35.000 brigadistes en total», ha apuntat la directora del projecte, Lourdes Prades, autora de la tesi doctoral a partir de la qual ha nascut el projecte. A través de les seves bases de dades i d’un mapa, que s’està implementant, per localitzar geogràficament la trajectòria de cada brigadista, detalla amb exactitud les fonts documentals en què s’ha trobat la informació, siguin llibres, premsa de l’època, materials d’arxiu diversos, etc.

Aquesta precisió documental facilita la consulta i l’estudi d’un tema com el de les Brigades Internacionals, en què la bibliografia és de procedència i d’ideologia molt diverses.

Tot això fa necessària una tasca important de recuperació i buidatge d’informació. «Tenim diverses persones que estan fent voluntàriament aquesta tasca de treball amb les fonts, i estem rebent més sol·licituds per participar-hi», explica Prades. A més de cadascun dels apartats amb informació dels brigadistes, Sidbrint permet fer cerques temàtiques, localitzar els diversos enquadraments militars i buscar les referències i dades completes de les fonts documentals. Es calcula que hi ha més de 10.000 fonts sobre la temàtica, de les quals la web n’esmenta avui un miler, però amb l’objectiu d’arribar a abastar-ne la totalitat.

El projecte té la col·laboració d’altres centres, com ara la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat Internacional de Catalunya, la Universitat Carlos III de Madrid, la Universitat Rovira i Virgili o la Universitat de Castella-la Manxa.

Comentarios
Multimedia Diari