«No m’imaginava acabar els estudis i ja poder tenir una feina remunerada»

El programa Odisseu obre una nova convocatòria d’ajuts per facilitar el retorn de joves formats al territori rural, com l’Ebre

01 abril 2019 07:02 | Actualizado a 04 abril 2019 15:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els joves de les Terres de l’Ebre tenen assumit des de petits que, per estudiar el que volen i si els estudis que volen fer no s’ofereixen a prop de casa, han de marxar a ciutats més grans, principalment a Tarragona i Barcelona. És un pas, i una experiència, que ja ve determinada des de fa dècades, de tota la vida. Però en acabar els estudis, molts, sovint per qüestions professionals més que no pas personals, acaben quedant-se a treballar i viure a les grans ciutats. Els agents econòmics sostenen que és vital el retorn d’aquests joves formats en acabar els seus estudis, més encara quan les Terres de l’Ebre pateixen un despoblament preocupant.

Per tal d’equilibrar aquesta situació, fa tres anys es va posar en marxa el programa Odisseu, que té per objectiu incentivar l’estada de joves universitaris amb pràctiques remunerades a les empreses situades en municipis rurals, per tal de promoure la competitivitat empresarial, així com el retorn i l’establiment d’aquests joves a les zones rurals, com les Terres de l’Ebre. Tot just s’acaba d’obrir la nova convocatòria d’ajuts. 

+170% 

El nombre d’ofertes publicades al Pràcticum Odisseu ha augmentat un 170% respecte al primer any, el 2016. Més informació a odisseujove.cat

«El programa vol facilitar el retorn dels joves formats al medi rural. A més, Odisseu funciona com a pont entre les empreses i les persones joves de l’entorn rural», explica Begoña García, del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre – Terra Alta. «D’una banda a les empreses els permet accedir a joves amb formació superior, afavorint la seua competitivitat, i als joves els permet tenir una primera experiència professional amb possibilitat d’inserció laboral». 

El 2017, tres empreses de la Ribera d’Ebre van demanar 6 ajuts i 4 d’aquestes places van ser ocupades. D’altra banda, a la Terra Alta, només van ocupar 2 places de les 8 que es van demanar. Entre totes dues comarques es van demanar 14 ajuts i es van trobar 6 estudiants, 4 dels quals van formalitzar un contracte amb l’empresa per quedar-s’hi. 

Una jove que ha participat en el Pràcticum Odisseu és la periodista Laura Vernet, que després de les pràctiques a Altavins Viticultors, de Batea, el celler l’ha contractat. «Poder entrar a treballar en una empresa de l’àmbit rural té punts molt positius: no hi ha el ritme frenètic d’una ciutat i he pogut aportar les meues idees sense intermediaris, directament, la qual cosa en una empresa més gran no hauria pogut», valora la jove. «Mentre estudiava a la universitat se’ns deia en tot moment que seria molt difícil trobar feina de periodista i que ens hauríem de reinventar molt. No m’imaginava acabar els estudis i poder entrar a treballar de periodista i tenir una feina remunerada», exposa. 

A les empreses, els permet tenir perfils qualificats i als joves, una beca i experiència

El seu cap, Joan Arrufí, afirma que el programa ha estat una experiència molt bona. «La Laura ha encaixat molt bé i ara ja s’ha fet fixa a l’empresa. Desenvolupar la comunicació de l’empresa és una estratègia clau perquè també fem venda de vi i la incorporació de la Laura ha suposat aprendre moltíssim quant a comunicació».

Un altre cas és el Marc Serra, arquitecte d’Ascó. «No esperava poder fer les pràctiques a prop de casa. Sempre penses en haver d’anar a la ciutat, en treballar en empreses grans. I poder anar al poble és un gran avantatge», afirma.

«Vivint en un entorn rural no tens la quantitat d’estudiants o de persones interessades en treballar al teu despatx», explica per la seua banda l’arquitecta i tutora del jove, Èlia Vaqué. «Les sol·licituds que es van presentar van ser més de les que esperava i vaig poder escollir el perfil que més s’adequava al despatx. La subvenció, a més, facilita oferir als joves una remuneració digna». 

Per a la convocatòria d’enguany, les empreses tenen fins al 17 d’abril i els estudiants fins al 12 de maig per optar a aquests ajuts.

Comentarios
Multimedia Diari