Només dos pobles ebrencs rebran el 2016 els ajuts extra d'Enresa

Móra la Nova i Tivissa obtenen els ajuts de l'empresa estatal de gestió de residus nuclears per executar projectes de desenvolupament turístic. Tres pobles riberencs en queden fora

19 mayo 2017 21:33 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Només dos municipis ebrencs de les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs rebran el 2016 els ajuts extra oferts per l’empresa estatal de gestió dels residus nuclears Enresa. Es tracta dels ajuntaments de Móra d’Ebre i Tivissa, ambdós a la Ribera d’Ebre, que han presentat projectes adequats a les bases dels ajuts i han superat amb èxit el judici del comitè d’avaluació.

De la desena llarga de municipis ebrencs en les dues àrees nuclears, situats a la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Baix Ebre, cinc havien presentat un projecte apte per a rebre l’ajut.

Amb el handicap d’una data d’entrega molt ajustada, els ajuntaments havien de presentar projectes destinats al desenvolupament econòmic o a la millora del medi ambient. El cost de l’actuació es finançaria en un 50 per cent per part d’Enresa i la resta amb fons propis.

Aquesta poca participació també s’ha produït en el conjunt dels municipis en àrees nuclears de l’Estat. Dels 138 municipis que hi optaven, van presentar propostes 44 i escassament 14 han rebut el vistiplau del comitè, en espera de la resolució de possibles al·legacions que es puguin presentar.

A més de Móra d’Ebre i Tivissa, havien presentat projecte Riba-roja d’Ebre, Flix i la Palma d’Ebre. El responsable de l’Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) d’Ascó, Joan Piñol, ha confirmat que només la capital de la comarca ha passat l’examen. De la mateixa manera, de l’àrea de Vandellòs, se’n van presentar dos, Tivissa, que ha estat aprovat, i Vandellòs, pendent d’una decisió final.

Tanmateix, aquest ajut extra d’Enresa es renova anualment de manera automàtica, de manera que els ajuntaments que han quedat fora de la primera convocatòria podran presentar projecte l’any vinent. Els municipis benefactors són tots aquells situats en un radi de 20 quilòmetres de les dues centrals catalanes.

L’ajut consisteix en un 25 per cent més dels diners que anualment reben els pobles nuclears d’Enresa en compensació per la presència dels residus nuclears.

Els responsables d’AMAC a l’Ebre consideren que el canvi de govern municipal en molts ajuntaments i l’escàs marge per presentar les propostes ha provocat l’escàs nombre de projectes presentats i aprovats.

Comentarios
Multimedia Diari