Nou pla de reactivació socioeconòmica per enfortir la Ribera d’Ebre

Inclou 27 propostes per al desenvolupament dels municipis en àmbits com el turisme, la digitalització o la transició energètica, entre altres

18 diciembre 2021 20:00 | Actualizado a 19 diciembre 2021 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha presentat el Pla de Reactivació Socioeconòmica de la comarca. El pla inclou 27 propostes i està definit segons un procés col·laboratiu que ha inclòs les administracions, les universitats, el sector privat i la ciutadania. El document planteja els reptes de la comarca per promoure el desenvolupament en l’àmbit de la diversificació econòmica, l’agroalimentació, la digitalització, la transició energètica, la reindustrialització, el turisme i l’equilibri territorial, entre altres.

Maria Concepció Pujol, alcaldessa de Ginestar, destaca que aquesta Pla «és el nostre full de ruta, volem viure a la Ribera i de la Ribera». Per la seua banda, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, analitza els reptes i les oportunitats del futur: «el mosaic socioeconòmic de la nostra comarca és variat i molt singular, som un territori rural amb un pes important de l’agricultura, però també de la indústria».

Aviat, la Ribera d’Ebre serà un referent en el desenvolupament de la tecnologia 5G en l’àmbit rural al sud d’Europa. D’aquí a poques setmanes entrarà en funcionament la nau del Polígon del Molló, a Móra la Nova, que és el centre neuràlgic de l’Àrea 5G de les Terres de l’Ebre. «Aquest nou espai ens permetrà innovar en el nostre model de reindustrialització», ha concretat Carim. La presidenta també apunta que la necessitat de començar a treballar en les noves energies, «sabem que els reactors nuclears d’Ascó tancaran a curt i mitjà termini. Per això, és un bon moment per promoure la transició energètica. Però volem que els projectes d’aquest àmbit no siguin només extractius, sinó que generin llocs de treballs a la comarca i, sobretot, que la seua implantació pugui ser participada pels ajuntaments i la ciutadania» i afegeix que «la transició cap a les energies verdes anirà acompanyada de la recuperació dels espais naturals de la comarca.

Més enllà de la Reserva Natural de Sebes, hi ha altres entorns que cal protegir i promoure, i que poden fer motor de creació de llocs de treball».

Més enllà de les noves estratègies que poden convertir la Ribera d’Ebre com una comarca referent, el pla contempla enfortir i diversificar sectors tradicionalment més estratègics com l’agroalimentació i el turisme. «A través del programa Ribera d’Ebre VIVA el Consell ja està treballant per donar suport a les empreses de la comarca que amb la seva feina afavoreixen el manteniment de l’activitat econòmica. I hem posat èmfasi en el sector agrícola, la indústria alimentària i els productes de proximitat que singularitzen el nostre territori. Unes singularitats, per cert, que estan estretament vinculades a la promoció de la gastronomia i el turisme», ha recordat la presidenta.

Sobre la base del document de diagnosi s’ha iniciat una fase prospectiva, en la qual s’han definit els objectius del pla des del punt de vista tècnic i polític. Es tracta d’accions per implementar a curt, mitjà i llarg termini, amb l’objectiu de generar una economia més forta, diversificada i de transició cap a nous models, construir una comarca on viure i treballar, i assolir un nivell de governança més participatiu i solidari.

Comentarios
Multimedia Diari