Oposició a un projecte de planta de compostatge de dejeccions ramaderes a Santa Bàrbara

El complex reuneix tots els requisits, però l’Ajuntament estudia fer una consulta ciutadana les pròximes setmanes

16 febrero 2021 07:00 | Actualizado a 16 febrero 2021 10:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte per construir una planta de compostatge de dejeccions ramaderes i residus orgànics a quatre quilòmetres del nucli urbà de Santa Bàrbara ha fet saltar les alarmes als veïns del poble.

L’empresa Ecompost de l’Ebre SL (propietat de Granges el Pilar) projecta la construcció d’una planta de compostatge a Santa Bàrbara, en una parcel·la situada a 4,5 quilòmetres de la població, i prop de la carretera T- 1025, camí de Mas de Barberans. El projecte ha rebut ja el vistiplau de la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre i ara ha de passar l’avaluació de la Ponència Ambiental del Consell Comarcal del Montsià.

L’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés, ha explicat que si el projecte compleix tots els requisits i rep tots els informes favorables, l’Ajuntament ha de tramitar la llicència d’obres i d’activitats de l’empresa.

Davant la notícia, un grup de veïns del municipi s’ha oposat al projecte, al·legant que la planta de compostatge portarà problemes de males olors al poble o de possibles infiltracions al subsòl.

Montse Garcia, enginyera del projecte constructiu de la planta, va defensar en declaracions a La Plana Ràdio que el projecte, si finalment es porta a terme, tindrà totes les garanties.

Garcia va explicar que des de l’empresa i les administracions garantiran la seguretat de la planta, sobretot evitant les filtracions al sòl i l’emissió de males olors. A continuació va assegurar que hi haurà sistemes de ventilació i els residus es barrejaran amb restes vegetals. L’enginyera va concloure que els controls per part de la Generalitat de Catalunya seran periòdics i que cada cop són més exigents i rigorosos, sobretot pel que fa a l’entrada dels residus.

L’activista i veí de Santa Bàrbara Enrique Lange ha creat el grup de Facebook anomenat «No a la Planta de Compostatge de PADESA», que lidera l’oposició al projecte.

Lange exposa que «nosaltres ja hem estat solidaris quan es va acceptar la instal·lació de l’abocador al Mas de Barberans». Assegura que aquesta instal·lació afectarà greument a l’aqüífer que passa per davall de la població i que, a més, creu que pot ser una font de riquesa futura per al Montsià.

El conflicte que el projecte ha generat a Santa Bàrbara no és un cas aïllat: fa uns mesos, l’oposició dels veïns d’Aldover va aconseguir tombar la construcció d’una planta que promovia l’empresa avícola Roig Orgànic, SL. Però cal dir que en el cas d’Aldover va ser l’empresa la que va desistir de construir el projecte si el poble no el volia.

En el cas de Santa Bàrbara, els terrenys on s’ha d’ubicar la planta de compostatge són ja propietat de l’empresa i de fet s’han iniciat ja els treballs de preparació dels terrenys, com s’ha vist aquesta setmana. Davant de tot plegat l’Ajuntament planer no pot oposar-se al projecte, però estudia igualment fer una consulta ciutadana les pròximes setmanes. El projecte està a exposició pública i qui ho vulgui pot presentar al·legacions fins al 17 de març.

Comentarios
Multimedia Diari