Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Pla de xoc contra la sobrepoblació de porc senglar, cabirol i conill a l’Ebre

    El Departament, en contacte amb els caçadors, ha instal·lat gàbies i ja ha capturat una cinquantena d’exemplars

    28 diciembre 2022 17:22 | Actualizado a 28 diciembre 2022 17:35
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Temas:

    El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha mantingut aquest desembre un seguit de reunions per explicar a les quatre comarques ebrenques el Pla de xoc que el Departament té en marxa per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2025.

    Han participat a les trobades una cinquantena de societats de caçadors de les 130 que hi ha a les Terres de l Ebre, i representants dels sindicats agraris i de la Federació de Caça. Les reunions han servit per abordar la problemàtica creixent produïda per una sobrepoblació de porc senglar, cabirol i conill agreujada enguany per la sequera, que porta aquestes espècies a buscar aliment en zones on tradicionalment no hi anaven.

    «Vam fer-ho a les quatre comarques per traslladar com volem plantejar el pla de xoc per evitar la proliferació d’aquestes espècies, principalment del porc senglar i també del cabirol a laTerra Alta», explica al Diari el director territorial d’Acció Climàtica, Jesús Gómez. «Intentem la implicació de les societats de caçadors, però també rebre informació de part seua, com entenen ells que és la millor manera d’actuar. Ells ens van traslladar que les tramitacions siguen més fàcils i poder comptar amb la seua experiència. Han sigut unes jornades bidireccionals».

    Així, també s’ha aprofitat l’ocasió per recollir les demandes i preocupacions dels sectors de la caça i la pagesia i per abordar de manera conjunta els danys i les possibles actuacions a emprendre.

    El director anuncia que a partir del 2023 hi haurà al Departament una persona específicament dedicada a aquest afer.

    En el marc d’aquestes trobades, s’han explicat les noves eines de què disposa el Departament, com ara les gàbies individuals i les gàbies trampa, per atrapar porc senglar en llocs que presenten dificultat per dur a terme batudes. També l’aplicació de plans específics que permetin planificar actuacions en àrees concretes per a ser més eficients i actuar així també de manera preventiva.

    El Departament d’Acció Climàtica a l’Ebre ha capturat ja una cinquantena de porcs senglars en gàbies instal·lades en els darrers quatre mesos. També en posa a disposició dels mateixos caçadors, per a llocs on no és possible la batuda per proximitat a urbanitzacions o carreteres.

    El Pla de xoc pretén reduir amb un ampli ventall d’actuacions les poblacions de senglar i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya a fi d’assolir un nombre de senglars estable i compatible amb la conservació d’altres espècies dels nostres ecosistemes i amb les activitats humanes.

    L’evolució de les poblacions cinegètiques de senglars causa greus afectacions al sector primari, ja que els senglars incrementen considerablement les pèrdues pels danys produïts a l’agricultura i a les pastures ramaderes. D’altra banda, el senglar és responsable de gran part dels accidents de trànsit i d’atacs directes a persones, i també d’afectacions a la biodiversitat i hàbitats.

    «La sequera fa que els porcs baixen de la muntanya cap a la vora de l’Ebre, quan fa un parell d’anys no era tan freqüent. També s’han vist al Delta de l’Ebre», apunta Gómez.

    Comentarios
    Multimedia Diari