Protesta per l'extracció d'argiles de Cemex a la falda del Montsià

Els ecologistes denuncien que les extraccions destrueixen la capa freàtica dels terrenys i tot l'entorn

19 mayo 2017 22:25 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La CUP Ulldecona i un grup d’activistes agrupats sota la denominació d’Ecologistes de les Terres del Sénia han convocat per al proper diumenge 5 de juliol una protesta en aquest municipi, contra les extraccions d’argila que l’empresa cimentera Cemex du a terme en uns terrenys situats a la falda de la serra del Montsià.

L’empresa fa temps que disposa d’aquests terrenys i n’extreu argila per a la fabricació de ciment a la seva planta d’Alcanar. De fet, segons van detallar fonts de l’empresa al Diari, s’ha completat ja una primera fase i es durà a terme un primer procés de restauració dels terrenys, la propera tardor.

Per als opositors a aquesta activitat, el seu resultat és un gran trau a la terra que està destruint la capa freàtica en els terrenys, fet que segons asseguren, podria afectar l’aqüífer de la foia. «La capa d’argiles és un regulador de les aigües freàtiques, i la seva desaparició significarà una alteració proporcionalment considerable a la quantitat d’argiles extretes», afirmen des d’aquest nou grup ecologista.

També denuncien altres impactes, com l’alteració dels camins d’accés, la pols i les emissions de la maquinària que s’empra per als treballs, l’alteració dels aqüífers, o la possible afectació a l’estabilitat del terreny, entre altres. «Encara que tapin l’enorme forat que ara mateix hi ha (amb runes, roques, i una fina capa de terra), no restituiran les argiles, ni les oliveres centenàries que van arrancar», afirmen els opositors a l’activitat, que la qualifiquen com «una agressió més al municipi d’Ulldecona, que ja suporta l’extracció diària de quatre pedreres que hi ha a la Serra de Godall».

La protesta convocada tindrà lloc diumenge a partir de les 12.00 hores. El punt de trobada serà la bassa del Montsià, als afores d’Ulldecona, per anar posteriorment fins als terrenys, on tindrà lloc l’acte.

L’acció vol servir també demanar a l’Ajuntament, un pla d’usos agraris que limiti aquest tipus d’activitats d’explotació del terreny al municipi.

 

Comentarios
Multimedia Diari