Proves PCR a 550 treballadors de Padesa per acotar el principal brot de l’Ebre

L’equip sanitari s’ha reforçat amb mediadors culturals, per incidir en les mesures de seguretat sanitària dins i fora de la feina

26 septiembre 2020 16:12 | Actualizado a 29 septiembre 2020 09:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

260 treballadors de l’empresa avícola Padesa s'han apropat aquest dissabte al CAP de Roquetes per sotmetre’s a una prova PCR. Diumenge està previst que ho facin uns 200 treballadors més, en un cribratge massiu organitzat per la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre per intentar posa fre al que ja és el principal brot de Covid-19 que ha afectat al territori fins al moment. A l’espera dels resultats d’aquestes proves, ahir ja eren 134 els positius confirmats, 122 empleats del centre de treball de Roquetes i 12 familiars i contactes. El principal objectiu del cribratge és detectar persones asimptomàtiques i tallar cadenes de transmissió.
Segons va relatar la gerent de la Regió Sanitària, Mar Lleixà, els primers positius d’aquest episodi es van detectar a mitjans de setembre, amb persones que presentaven símptomes. Posteriorment l’empresa va fer un cribratge a uns 200 treballadors de la sala  de l’escorxador més afectada, i ara l’administració s’ha fet càrrec de les proves als 500 treballadors restants de l’empresa a Roquetes (en principi el centre de treball que Padesa també té a Amposta no s’ha vist afectat), amb un ampli dispositiu. 
Salut Pública també ha treballat colze a colze amb l’empresa, per revisar els protocols de funcionament i seguretat sanitària i reforçar-los. Segons Lleixà, l’empresa compleix amb la normativa, «però cal tenir en compte que les condicions d’aquests centres de treball, pel que fa temperatura i humitat, afavoreixen que el virus es pugue propagar, com ha passat a d’altres empreses del sector», afirma Lleixà. 
Segons fonts de l’empresa, la seva activitat s’ha reduït a la meitat arran dels casos positius. Amb tot, per ara, no tenen previst parar la producció.
A banda dels sanitaris que prenien les mostres, al CAP de Roquetes hi havia també voluntaris de Creu Roja que van exercir com a mediadors culturals, per tal d’insistir als treballadors, que són de molt diverses nacionalitats, de les mesures de seguretat per evitar l’expansió del virus, tant a dins com a fora de la feina.  
En aquesta línia, mentre no es coneguen els resultats de les proves, s’ha recomanat els treballadors amb fills que no els portin a l’escola. 
La situació preocupa a nombrosos pobles del Baix Ebre i el Montsià, on resideixen la majoria dels empleats d’aquesta important empresa de producció i comercialització de carn d’au. 

Hospitals
Les autoritats sanitàries tenen previst tenir els resultats de les proves PCR entre dilluns i dimarts i en funció de les dades epidemiològiques es prendran les mesures restrictives que siguin necessàries, segons Lleixà. Malgrat que l’índex de risc de contagi s’ha disparat a les Terres de l’Ebre en els darrers dies, la gerent destacà que la situació és diferent en comparació amb els mesos de març i abril. Actualment hi ha ingressades dues persones a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús i dues més a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, una d’elles hospitalitzada a l’UCI. 

Comentarios
Multimedia Diari