Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Rasquera posa en valor els ramats de cabra blanca autòctona de la serra de Cardó

Centenars de persones han passat aquest cap de setmana per la 35a edició de la Fira Ramadera i d’Artesania del municipi i van presenciar ahir, diumenge, la baixada dels ramats

| Actualizado a 02 mayo 2022 15:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Centenars de persones han visitat aquest cap de setmana la XXXV Fira Ramadera i d’Artesania de Rasquera. Allà han pogut veure l’ofici de pastor, amb la baixada dels ramats, tastar i adquirir productes locals.

La fira, que té la cabra blanca de Rasquera com a protagonista, ha fet d’aparador de productes típics de la Ribera d’Ebre com l’oli, el vi, els embotits o productes derivats de la cabra i l’ovella com el formatge. Els artesans locals també han pogut mostrar les seves creacions a partir de la ceràmica, la pauma o inclús d’eines per al bestiar.

A més de les parades, que s’estenien per diversos carrers del municipi, la Fira comptava amb música a càrrec de l’Agrupació Musical Rasquerana, cantades de jotes i exposicions, tallers i demostracions per donar més profunditat als coneixements sobre l’activitat econòmica local. Així, es van celebrar també algunes activitats anteriors a la fira relacionades, com una xarrada de malalties en animals remugants o la inauguració d’una exposició sobre l’economia de subsistència de la postguerra.

Durant l’esdeveniment, que va fer-se durant tot el cap de setmana, es van celebrar actes relacionats amb l’economia, la tradició i l’artesania com tallers de pauma o tastos de vins que es van complementar amb d’altres d’oci i cultura com un espectacle d’animació infantil, presentacions de llibres a més d’una degustació de tapa de cabra blanca de Rasquera que es va celebrar durant el matí de diumenge.

La baixada dels ramats

Diumenge al migdia, bona part dels visitants es van dirigir cap a la partida dels Oriols per rebre els ramats d’ovella i cabra blanca de Rasquera. A partir de les dotze els ramats van anar arribant sense cap mena de problema. Alguns, els més novells i que s’estrenaven en la baixada, es van endarrerir i van arribar vora de la una del migdia.

Allà, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, al costat de l’alcaldessa de Rasquera, Àngels Llombart, va tallar la cinta inaugural de la baixada dels ramats.

La consellera remarcava que l’objectiu de la conselleria, és «construir una Catalunya de progrés i benestar que garanteixi que tothom pot desenvolupar el seu projecte vital amb igualtat d’oportunitats i arreu del territori». Cervera afegia que «per aconseguir-ho cal treballar en molts àmbits: impulsant uns serveis socials de qualitat i proximitat; lluitant contra el despoblament i garantint que la gent jove no hagi de marxar de casa seva per manca d’oportunitats laborals».

L’alcaldessa, per la seva banda, destacava aquesta activitat com una de les més emblemàtiques de la fira i detallava que es tracta d’una activitat que es va crear en homenatge a la ramaderia, una de les principals activitats econòmiques del municipi. «Estem contents perquè hi ha hagut molta assistència i el temps ens ha acompanyat. A la baixada del ramat també. Es tracta d’una mostra de l’ofici de pastor i és també un record de les fires d’abans, on hi havia una activitat de compravenda d’animals molt important». Explicava, tot afegint que «aquesta activitat es va perdre als seixanta quan es van mecanitzar els camps. Durant molts anys Rasquera ha estat un poble ramader i la fira es va recuperar amb la idea de fer un homenatge a la seva història».

Llombart reivindica la importància de la cabra blanca i la seva funció necessària en els boscos. «Les cabres, sobretot aquesta, són molt necessàries per a la neteja dels boscos. Rasquera té en bona part del terme reserva de la biosfera i aquesta tasca és molt valuosa per evitar que es produeixin incendis».

Comentarios
Multimedia Diari