Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Reformen el pont del barranc dels Pixadors de l’Aldea per evitar inundacions

L’Ajuntament preveu completar l’actuació amb una bassa de laminació a la zona del polígon Catalunya Sud

07 junio 2023 18:20 | Actualizado a 07 junio 2023 23:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de l’Aldea ha iniciat les obres per reformar el pont que creua el barranc dels Pixadors, pel mig del nucli urbà, per evitar que episodis de fortes pluges generin inundacions i, al mateix temps, revertir la catalogació de l’espai proper com a zona inundable, situació que restringeix la possibilitat de construir o fer-hi obres. Després d’executar una primera fase amb la construcció d’una escullera aigües avall del pont de l’antiga N-340, actual avinguda de Catalunya, el consistori ja executa la segona fase, que permetrà eixamplar considerablement el pas del barranc per sota del vial. Les obres, adjudicades a l’empresa Regimovi, tenen un cost de 595.000 euros i està previst que acabin a principis d’agost.

El pont actual per sota de l’antiga N-340 està format per diversos ulls d’1,20 per 1,60 metres, un espai del tot insuficient per donar pas a l’aigua que baixa amb les barrancades, atès que s’obstrueix molt fàcilment. Això, de fet, ha estat una font habitual de problemes d’inundacions que han afectat edificis particulars i, fins i tot, el del mateix ajuntament. A més, segons explica l’alcalde en funcions de l’Aldea, Xavier Royo, un mapa aprovat fa tres anys per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) definia tota la zona urbana pròxima al barranc, fins a uns 250 metres de distància a riba i riba, com a inundable. Això impediria legalment a l’Ajuntament donar permisos d’obres per a la construcció de nous habitatges en ple nucli urbà.

La segona fase de les obres ha de permetre evitar aquests dos problemes, principalment. El projecte de reforma del pont, que continuarà obert al trànsit de forma parcial durant les actuacions, permetrà dotar-lo d’un pas inferior de dos metres d’altura en tota l’amplada del barranc en aquest punt. Una altura «més que considerable», segons Royo, que ha d’impedir les habituals acumulacions.

A banda de la reforma del pont, es prolongarà, ara aigües amunt, l’escullera de pedra construïda en la primera fase, abastant, en total, uns 400 metres del barranc al seu pas pel nucli urbà. En total, les dues fases suposaran una inversió de 900.000 euros, dels quals 500.000 provenen d’una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Les actuacions de millora del barranc dels Pixadors s’han de completar, els pròxims anys, amb una tercera fase que consistirà en habilitar una bassa de laminació d’aigües a la zona del polígon Catalunya Sud per esmorteir l’impacte de les barrancades.

Comentarios
Multimedia Diari