Restauren els marges fluvials per acabar la recuperació del pantà de Flix

Les últimes fases del projecte de descontaminació segueixen els terminis establerts i han d’acabar al desembre

30 julio 2020 08:10 | Actualizado a 09 octubre 2020 09:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Recta final de les actuacions a Flix en el marc del projecte de descontaminació del pantà del riu Ebre, segons els terminis previstos. Així ho ha informat el Departament de Territori de la Generalitat als membres de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre. Recentment les administracions implicades van celebrar la setena reunió de seguiment de la descontaminació del pantà, d’on al llarg dels últims anys s’han extret 800.000 metres cúbics de fangs contaminats.

El desmantellament de les instal·lacions i la restauració de l’espai han d’acabar al desembre.

Amb relació als residus, en la comissió es va presentar diversos estudis, a més d’analitzar l’estat d’execució del projecte de recuperació ambiental dels sectors Dipòsit i Aubals, i el seguiment dels processos de desmantellament de l’antiga planta de cogeneració, i l’anàlisi dels sòls corresponent, entre d’altres.

«En conjunt, tots els treballs segueixen el calendari i el procediment acordat de manera favorable», segons es remarca des de la Generalitat.

Pel que fa al sanejament de les aigües, el desembre de 2019 la societat estatal Acuamed va donar per acabat el dragat de les zones previstes en l’encàrrec a Tragsa per a la finalització de les obres de descontaminació de l’embassament, amb l’extracció de 73.322 metres cúbics de llots que havien quedat al fons del pantà sense extraure, tot i que el 2015 s’havia anunciat l’acabament dels treballs per part de l’anterior adjudicatària.

Després de la finalització del dragat, com a conseqüència dels autocontrols de qualitat de l’obra, s’han acabat de revisar i retirar fangs d’algunes zones que no havien quedat del tot netes.

Actualment està previst iniciar les maniobres per acabar de sanejar les aigües de dins del recinte i poder així retirar les palplanxes que les separen de la resta del pantà i donar per acabada l’actuació.

Pla de restitució pendent

El que encara queda enlaire són la majoria de les obres de l’anomenat Pla de Restitució Territorial. Es tracta de la construcció de nous pous d’abastament d’aigua, dipòsits i de millores de la xarxa que s’havien de realitzar per garantir i millorar el servei als municipis aigües avall de Flix, a càrrec del govern de l’Estat. Una dècada després, només s’han executat 13 projectes dels 44 previstos inicialment.

Un dic d’1,2 km amb vegetació 

Tragsa executa també les obres per restaurar el marge fluvial afectat pels treballs, on construeix una escullera que protegirà el mur  d’1,2 km que aïlla el subsòl de la fàbrica de la llera del riu i reté la terra ferma.
En aquest context, l’Ajuntament de Fix ha demanat a Acuamed que l’escollera es remati a la part superior amb vegetació, de manera que es puguin renaturalitzar els marges del pantà, tenint en compte a més que a l’altra banda hi ha  un espai d’alt interès ecològic com la reserva natural de Sebes. 

Comentarios
Multimedia Diari