Restauren la Custòdia Processional del Corpus de la Catedral de Tortosa

És una peça d’orfebreria del segle XVII de primer ordre i de grans dimensions, i que feia 10 anys que no sortia en processó

23 junio 2021 09:50 | Actualizado a 23 junio 2021 09:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Bisbat de Tortosa ha encarregat el trasllat de la Custòdia Processional del Corpus de la Catedral de Tortosa per a la seua restauració al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya a Valldoreix, com ja es va fer amb el retaule Major de la Catedral, el retaule de Santa Anna o la imatge de la Verge de la Cinta.

Es tracta d’una obra del segle XVII dels orfebres Agustí Roda i Eloi Camanyes que fa 10 anys que no surt en processó per la seua complexitat, i fins ara es trobava a l’Exposició Permanent de la Catedral.

«Seguint el que el Capítol de la Catedral està fent d’anar posant al dia i restaurant el nostre patrimoni, ara era el torn de la Custòdia, una de les grans peces de la nostra Exposició i del nostre patrimoni tortosí. Agraeixo al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya de Valldoreix que sempre estiguen a disposició per col·laborar i oferir aquest treball i aquesta ajuda», va expressar ahir l’ecònom del Bisbat de Tortosa, Mossèn Víctor Cardona.

La peça és del segle XVII i no s’havia restaurat mai. L’any 1940, just després d’estar amagada i patir els estralls de la Guerra Civil, sí es va portar a terme una petita restauració. «És una custòdia per exaltar el Santíssim Sacrament durant la processó del Corpus. Ara es porta a mans, però abans anava amb una carrossa i un gran monument. Un cop netejada, estem pensant en tornar-la a treure-la en processó perquè puga gaudir la seua funció de culte per la qual va ser construïda», valorà Cardona. «El seu estat de conservació és bo, però cal una neteja. Esperem gaudir de la seua bellesa abans de final d’any».

Pere Rovira, responsable de Pintura mural, escultura en pedra i arqueologia del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya va explicar que «aquesta obra és com un puzle gegant, s’ha d’anar desmuntant tota la peça per arribar a tots els racons», tot confirmant que les tasques de restauració no seran senzilles: «aquesta classe d’obres són estructures complexes. Realment l’orfebre feia un treball molt acurat, d’enginyeria».
I és que la peça aproximadament pesa 150 kilograms i està conformada per un gran nombre de petites peces i detalls que faran que el treball siga lent i minuciós.

Els treballs per reparar la peça suposaran un cost de 10.000 euros, dels quals la Generalitat n’assumirà un 40%, i la resta provindrà de fons propis de la Catedral de Tortosai donatius. Els treballs s’allararan durant sis mesos.

Comentarios
Multimedia Diari