Retiren caragols poma i postes al riu Ebre entre Tortosa i Miravet

S’ha invertit més de mig milió d’euros en quatre campanyes de treballs contra l’espècie invasora en aquesta zona de competència de la CHE

17 octubre 2020 10:00 | Actualizado a 17 octubre 2020 10:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha acabat aquest mes d’octubre les actuacions de control de la plaga del caragol poma (Pomacea spp.), previstes enguany al tram del riu Ebre comprès entre Tortosa i Miravet. Durant els anys 2017, 2018, 2019 i 2020, el Ministeri per a la Transició Ecològica ha destinat poc més de 530.000 euros a aquests treballs contra l’expansió de l’espècie invasora dins de l’àmbit de Domini Públic Hidràulic.

Enguany s’ha treballat durant 15 setmanes en jornades diürnes i nocturnes, de retirada d’adults i postes, perquè l’eliminació de les poblacions fos més efectiu. Aquestes labors s’han realitzat tant des d’embarcació com des de riba.

També s’ha treballat puntualment en el desbrossament de vegetació de ribera a Tortosa, per a facilitar la cerca de l’espècie i eliminar zones de recer i alimentació. Els treballs s’han complementat amb la prospecció quinzenal del tram comprès entre Miravet i Tortosa per a la detecció precoç de possibles nous focus.

La campanya de control i vigilància, realitzada de juny a octubre, ha finalitzat amb la retirada a l’entorn de Tortosa de 284 exemplars adults del caragol poma i 655 postes (ous rosa). A Miravet no s’ha detectat presència de l’espècie durant tota la campanya, igual que al 2019.

El control realitzat per la Generalitat de Catalunya sobre la pesca, recordant la prohibició de l’ús de l’espècie com a esquer viu, també ha contribuït a obtenir aquests bons resultats, segons remarquen des de la cHE.

A Tortosa, la barrera de ribera executada a mode de tallafocs entre el pont de l’Estat i el pont del Mil·lenari, així com l’eliminació de vegetació de riba, han evitat l’avanç de l’espècie aigües amunt del límit actual (situat entre el pont del Mil·lenari i el pont del Ferrocarril).

Cranc blau i jacint d’aigua

Des de l’organisme de conca ambé s’ha controlat l’aveç d’altres espècies invasores al tram final de l’Ebre, com el cranc blau o la planta del jacint d’aigua.

Els tècnis han continuat trobant cranc blau (Callinectes sapidus) al riu. Durant el desenvolupament dels treballs per a control del caragol poma s’ha pogut comprovar que l’espècie està augmentant la seva zona de colonització, i que continua incidint en les espècies amb les quals competeix en l’ecosistema fluvial.

Al llarg de la campanya també han treballat amb màxima atenció a la possible detecció de jacint d’aigua (Eichhornia crassipes), trobat al setembre de 2019 al riu Ebre al seu pas per Deltebre, on es va poder eliminar.

Una altra via de treball al voltant de les espècies invasores és la divulgació. En aquest sentit, sobre el caragol poma, la CHE realitza xerrades i difon fulletons explicant el risc de l’espècie i posant l’accent en les precaucions que cal prendre per a evitar la seva dispersió. També es recorda als usuaris que la manipulació del caragol poma per al seu ús com a esquer viu o qualsevol altra finalitat està totalment prohibida.

Comentarios
Multimedia Diari