Riba-roja ampliarà el dipòsit de residus amb un nou centre de tecnologia punta

S’inclou al conveni un centre de tractament de residus que no es poden reciclar i suposarà 30 llocs de treball més

20 marzo 2019 07:16 | Actualizado a 20 marzo 2019 07:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre i l’empresa Lestaca, promotora del dipòsit controlat de residus industrials de classe II (no perillosos) i el centre de valorització de residus de les Valls, han arribat a un acord per tirar endavant una nova inversió basada en tecnologia innovadora que suposarà «un impacte directe de 30 llocs de treball aproximadament, a més de l’impacte indirecte en la indústria auxiliar que pugui menester i la millora comercial de la zona», segons s’inclou en l’addendum acordat al conveni administratiu de col·laboració entre Ajuntament i empresa en vigor actualment. 

Aquest addendum suposa l’ampliació del conveni aprovat a finals de 2018 incorporant un nou punt, el qual serà aprovat al pròxim plenari municipal, la setmana que ve, formalitzant l’acord d’aquesta nova inversió. 

L’acord preveu «una nova instal·lació de valorització al municipi la finalitat de la qual serà la conversió, mitjançant les millors tècniques disponibles, de diferents tecnologies de plàstics per a la seva posterior conversió en combustible líquid i reutilització», segons es descriu en l’acord, avalat per tota la corporació municipal riba-rojana. Dilluns al vespre, el director general del grup Griñó, Joan Griñó, i el delegat d’Urbaser a Catalunya, Jordi de Pineda, les dues societats que van constituir Lestaca per tirar endavant el projecte de les Valls, van visitar Riba-roja d’Ebre per presentar aquesta nova tecnologia a tots els regidors municipals. 

L’ampliació del  conveni serà aprovat la setmana que ve al plenari municipal

«Com a alcalde estic molt satisfet pel compromís que ha mostrat l’empresa amb el nostre municipi, perquè ha vist en Riba-roja un municipi amb gent oberta i esperit de treball, un municipi que es planteja l’economia circular, una de les línies marcades per la Unió Europea. L’economia crida l’economia», declara al Diari l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez. 
Aquesta nova inversió és una tecnologia coneguda com a despolimerització catalítica, que el grup Griñó ja està desenvolupant a la seva planta de Constantí, i que consisteix en el tractament mecànic de determinats residus que no es poden reutilitzar o reciclar i que, per tant, anirien al dipòsit, però que així poden ser recuperats com a Residus Sòlids Recuperats, transformant els residus en un combustible d’alt poder calorífic, substitutiu d’altres combustibles fòssils. 

Aquesta tecnologia ha estat premiada i reconeguda per diverses organitzacions, entre elles el LIFE Program de la Comissió Europea l’any 2014. 

L’anunci d’aquests nous 30 llocs de treball és, segons la corporació municipal, formada per PDeCat i Progrés Municipal (PM-PSC), «un molt bon acord per al municipi, i una oportunitat de reactivar l’economia local i de la comarca, creant ocupació i captant població per Riba-roja i per l’entorn, afectat els darrers anys per la desindustrialització causada pel tancament de la fàbrica de Flix i davant el ja no tan llunyà tancament de les centrals nuclears». I, com s’apunta en l’addendum, permet «complir amb els principis d’economia circular i de millora del medi ambient», en un camp industrial com el dels residus que formen part de l’estratègia Europa 2020 per impulsar la transició d’Europa cap a un model de creixement sostenible. 

La incorporació d’aquest punt al conveni permet sumar a l’acord al grup municipal Progrés Municipal, que a finals de 2018 va votar en contra no del projecte de les Valls sinó del nou conveni renegociat per fer viable el projecte (l’anterior conveni de 2008 no complia la nova llei de convenis de 2015), ja que no incloïa el compromís de 2008 de crear 40 llocs de treball en una indústria paral·lela. 

Aquest acord «pot situar a Riba-roja com a referent en la gestió mediambiental i impulsa l’economia circular a la Ribera d’Ebre i a les Terres de l’Ebre», diu el portaveu del grup PM, Jose Luís Aparicio, el qual l’any 2008 havia negociat el primer conveni amb l’empresa. 

«Aquests 30 llocs de treball se sumaran als 14 del dipòsit de residus. Seran persones de diferents perfils i es prioritzarà el lloc de residència local», conclou per la seua banda l’alcalde Suárez.

Comentarios
Multimedia Diari