Riba-roja d'Ebre s’alça sota el poder de les dones amb la Festa de Santa Agda

El municipi clou deu dies de festa amb la tradicional processó i el pa beneït portat al cap

06 febrero 2018 11:37 | Actualizado a 08 febrero 2018 12:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Riba-roja d’Ebre es va llevar ahir per viure, malgrat el fred, l’última jornada de les festes en honor a Santa Agda, dedicades a les dones.

És una tradició única a les Terres de l’Ebre: les dones de Riba-roja d’Ebre van portar ahir a sobre del cap el pa beneït en una comitiva en processó pels carrers del municipi, darrere de la imatge de santa Agda, festivitat celebrada aquest dilluns.

La commemoració va arrencar prop de migdia a la plaça de la Vila, quan totes les dones van anar a cercar a la Santagdera Major i el pa beneït per anar a l’església a celebrar la missa. Van acompanyar la comitiva la geganta Agda, el capgròs La Majorala i la nana Clotxa. Aquests pans i coques beneïts que van oferir i carregar al seu cap les dones de la localitat representen els pits de santa Agda, verge i màrtir del segle III, a qui van tallar els sins per la seua fe cristiana. 

A la tarda també es va celebrar a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Riba-roja el 32è Gran Berenar servit per «senyors voluntaris». Durant el berenar, ple de sorpreses, també es va sortejar la toia, un fet que també se celebra des de fa dècades.

D’aquesta forma, les dones de Riba-roja van gaudir d’un dels seus dies més especials, en el decurs d’unes festes organitzades i especialment indicades per al seu gaudi. 

Recuperada fa 32 anys 
La celebració de Riba-roja ha acabat sent dia de festa local i, des de 2007, també Festa d’Interès Comarcal. La festa de Santa Agda es va recuperar fa 32 anys gràcies a les dones, organitzada i consolidada per l’Associació de Dones de Riba-roja d’Ebre, que precisament es va formar per preparar la primera jornada de Santa Agda el 1987. La presidenta i tresorera de l’entitat són Leonor Cervelló i la Maribel Ambrós, i vetllen pel bon desenvolupament de totes les activitats. 

Durant deu dies l’associació ha preparat un intens programa d’activitats que culminà ahir i que va arrencar amb la proclamació de Pepita Busom Busom i Nati Llop Roca com a alcaldessa i regidora de Santa Agda 2018, uns càrrecs simbòlics que fan tan especial aquesta festa.

D’aquesta forma, al llarg de tots aquests dies, Riba-roja s’ha omplert d’actes i activitats, especialment per a les dones, però també per a la resta del poble, esdevenint així les festes d’hivern: tornejos de pàdel i videojocs, exposicions, teatre, revetlla, jocs, berenars, tallers, manualitats, zumba o la Festa de l’Àvia.

Cal comentar que la festivitat de Santa Agda és viva i molt celebrada també en molts altres pobles de la comarca de la Ribera d’Ebre, amb un element comú: aquest dia les dones manen als pobles. Així, ahir també es va homenatjar Pepita Pedret, una àvia de Móra la Nova que ha arribat a l’edat de 100 anys.

Comentarios
Multimedia Diari