L’espoli d’oliveres mil·lenàries s’accelera just coincidint aquesta setmana amb l’aprovació al Parlament de la tramitació de llei per protegir aquests arbres monumentals. L’últim cas d’espoli detectat s’ha produït aquest passat dijous a Godall, a una finca veïna de l’àrea d’oliveres mil·lenàries delimitada per la Mancomunitat del Sénia. Fins al moment consten una desena d’exemplars arrencats i sembla ser que les màquines continuen al lloc treballant per emportar-se aquests arbres monumentals, segons afirma la gerent de la Taula del Sénia, Tere Adell.
Davant aquesta situació, la Taula del Sénia, la plataforma Salvem lo Montsià i altres entitats ecologistes demanen que es decreti una moratòria d’arrencada imminent per evitar que aquest espoli s’acceleri encara més durant les setmanes o mesos que es pot allargar la resolució de la normativa. «Ens assabentem dels espolis, ho veiem, però no podem fer res. Ara per ara, a Catalunya, se les poden emportar, estan en el seu dret», reclama Adell.
La gerent també explica que el passat dimarts, quan es van reunir amb el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, per presentar-li les firmes recollides a favor de la llei de portecció, li van presentar també com a mesura urgent l’aprovació d’una moratòria per protegir els arbres durant aquests mesos. La moratòria és una mesura que prohibiria l’espoli durant el temps que duri el tràmit de la llei. «Si hi ha aquesta moratòria, durant les setmanes o mesos que es tardi a decidir res, estaria prohibit emportar-se-les».
Adell assegura que és una mesura molt necessària que ja van preveure anteriorment, pensant que es podia donar aquesta situació. «Durant aquests mesos que duri el tràmit sabem que la pressió sobre les oliveres mil·lenàries serà forta. La gent que pensava vendre-les o comprar-les, accelerarà el procés abans de que es pugui tramitar la llei de protecció. Això és el que temíem i això és el que està passant», explica Adell al Diari.
Arbres catalogats
D’aquesta manera, es relacionen aquests espolis amb la decisió presa pel Parlament aquesta setmana d’aprovació de la tramitació de la llei de protecció. «Portàvem una temporada tranquil·la i just aquesta setmana, que hem estat amb els tràmits, ens assabentem d’aquesta situació», explica Adell qui afegeix que «pel desplegament que hi ha de maquines sembla que estan arrasant amb oliveres mil·lenàries i centenàries».
D’altra banda, segons informa l’ACN, fonts del Departament d’Agricultura neguen que les compra-vendes d’exemplars monumentals mil·lenaris afectin arbres catalogats o inventariats. Els particulars que fan aquestes transaccions han de comunicar al Departament que els exemplars que es traslladen estan sans i no estan afectats per xylella fastidiosa, un bacteri que pot causar danys greus en una gran diversitat de plantes cultivades, ornamentals i silvestres. És basat en aquest registre que Agricultura descarta que s’hagin arrencat exemplars mil·lenaris en les últimes arrencades que s’han fet a la comarca del Montsià.