Salut 'estudia' obrir una unitat d'hemodinàmica al Verge de la Cinta de Tortosa

La mesura entraria en funcionament a partir del 2016 (Àudio)

19 mayo 2017 23:25 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha anunciat aquest dijous al Parlament que el Departament "estudia" la possibilitat d'obrir una unitat d'hemodinàmica a l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa a partir de l'any 2016. "Si es demostra que Terres de l'Ebre ho necessita no hi cap inconvenient per fer-ho", ha declarat als mitjans de comunicació. Tot i així, ha opinat que l'obertura les 24 hores al dia del servei d'hemodinàmica del Joan XXIII de Tarragona "soluciona molt l'accessibilitat dels pocs malalts que fan infarts" a les Terres de l'Ebre.

Tant el responsable de la cartera de Salut com el gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona, Francesc Mercadé, han insistit que les recents obertures ininterrompudes del servei a les capitals de Tarragona, Girona i Lleida obeeixen exclusivament a motius "tècnics". "És una decisió anunciada des de l'1 de desembre", ha ressaltat Ruiz, desmentint així les veus que apunten que la decisió va agilitzar-se arran de la mort d'un veí de Tarragona a finals d'any, quan va patir un infart i va acabar morint mentre era traslladat a l'hospital de Bellvitge.

 

Actuació "correcta" en el cas del veí infartat de Tarragona

Precisament, aquest episodi ha centrat les compareixences d'aquest dijous en la comissió i les crítiques dels grups parlamentaris, que han reclamat tenir accés a l'expedient informatiu del cas d'aquest home de 76 anys veí de Torreforta amb l'objectiu d'esclarir si les actuacions adoptades van ser les correctes.

El conseller ha insistit que l'informe clínic elaborat pels pèrits ha conclòs que encara que al pacient se li hagués practicat una hemodinàmica i una angioplàstia "no es podria haver garantit en cap moment la seva supervivència". La seva situació, ha afegit, era "extremadament" delicada, el quadre clínic va ser "de llarguíssima evolució" i la seva simptomatologia, "poc simplista".

Aquest informe, segons ha explicat Ruiz, ha determinat que l'actuació mèdica va "ajustar-se" als protocols vigents. "Els professionals van activar el Codi Infart quan van creure oportú", ha asseverat davant les insistents demandes de l'oposició per conèixer la cronologia del cas. I és que el punt de la polèmica està en saber quan va activar-se aquest protocol, ja que el servei d'hemodinàmica del centre tarragoní tancava portes a les 20 hores.

 

Cronologia de l'actuació mèdica

Ruiz ha detallat que el pacient va arribar al servei d'urgències de l'hospital tarragoní a les 19.06 h, i se li van realitzar les proves bàsiques, que no van "concloure" que patís un infart de miocardi amb obstrucció de l'artèria. Aquest, de fet, és el supòsit a partir del qual s'ha d'activar el Codi Infart i, per tant, la derivació del malalt a una unitat d'hemodinàmica.

Davant d'aquesta situació, els metges van fer més proves al malalt fins que a les 20.30 h es va poder determinar que sí que tenia un infart. En aquell moment, ha prosseguit el conseller, es va creure que hi havia la possibilitat "remota" que amb una angioplàstia, el pacient pugués sobreviure i es va decidir notificar al Servei d'Urgències Mèdiques (SEM) l'activació del Codi Infart. En aquell moment, però, el servei d'hemodinàmica de l'hospital Joan XXIII ja havia tancat i es va procedir a traslladar el malalt al centre de referència, Bellvitge (L'Hospitalet).

Durant el seu trasllat, el veí del barri de Torreforta va patir una parada cardiorespiratòria durant 23 minuts. Una vegada "remuntat", va tornar a ser enviat cap a l'Hospitalet. Finalment, va morir a les 22.50 hores.

És la primera vegada que Ruiz ofereix de manera tan precisa detalls sobre aquest cas, tal com ell mateix ha reconegut. Davant les crítiques reiterades dels grups parlamentaris, ha demanat que no hi hagi "cap ombra de dubte" sobre l'actuació dels professionals i que es parli "molt més" de com evitar els infarts. "No siguem autodestructius. Una miqueta de seny", ha reclamat, tot destacant que Catalunya és el segon país del món, després de Dinamarca, en supervivència d'infarts.

 

Ampliació a Terrassa

Ruiz també ha anunciat que l'1 de maig s'ampliarà l'horari de servei de la unitat d'hemodinàmica de l'hospital universitari Mútua de Terrassa durant els caps de setmana. Ara el servei només es dóna de 8 a 20h, de dilluns a divendres. Aquest és l'únic dels deu centres de referència del protocol Codi Infart a Catalunya que no obre les 24 hores del dia, després de les recents ampliacions horàries a Tarragona, Girona i Lleida.

L'ampliació horària de Terrassa permetrà "donar una major resposta" als pacients de les comarques centrals i "descongestionar" els hospitals de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que fins ara absorbeixen el volum de pacients que necessiten servei d'hemodinàmica fora de l'horari vigent.

Segons ha detallat el conseller en el marc de la comissió de salut al Parlament, al centre hospitalari de Terrassa ja s'han començat a dur a terme una sèrie d'"adaptacions físiques" per tal que el dia 1 de maig s'iniciï el servei de caps de setmana. D'aquesta manera, ha destacat, se segueix desplegant l'ampliació de servei d'hemodinàmica iniciada l'any 2009 al conjunt dels hospitals de referència del protocol Codi Infart.

Comentarios
Multimedia Diari