Recordin el dia d’ahir i pensin: què van veure? És a dir, a més de roses i llibres, per descomptat. Què van veure si van passejar per les parades plenes de novetats literàries, pels carrers engalanats? Probablement van veure senyeres, aparadors, gossos, famílies, terrasses, gelats, sabates, parelles, rostres, infants, braços. Però diguin: no van veure, sobretot, somriures?
A Tortosa, a Amposta, a Móra d’Ebre o a Gandesa, com en molts altres municipis d’arreu de la demarcació, succeïa això mateix: es veien somriures. En el cas de Tortosa, hom iniciava el recorregut pel centre o la llibreria La 2 de Viladrich i, a les 10 del matí, ja hi trobava els primers somriures; seguia, pel carrer Sant Blai, a les 12 del migdia, i saludava amics i veïns somrients; enfilava el carrer de la Rosa a les sis de la tarda i seguien els somriures també en rostres desconeguts.
El dia dels enamorats, la segona diada de Catalunya, el dia del llibre, de la rosa, de la primavera, de la cultura en general: tot hi té cabuda, i tot és alegre, festiu, jovial. Tothom està content a la seua parada: els llibreters, els floristes, els polítics, els religiosos, els solidaris, els animalistes. Fins i tot l’ànima més solitària rep una espècie d’influx exposat a la casuística de l’entorn.
A Móra d’Ebre, la diada també va ser el context ideal per inaugurar al migdia l’exposició ‘A la vora del riu...’ a les balconades de la plaça de Dalt, amb textos breus sobre el riu Ebre de deu escriptors ebrencs: Gerard Vergés, Carmel Biarnés, Andreu Carranza, Artur Bladé, Jesús Moncada, M. Carme Correcher, Francesca Aliern, Artur Cot, Josep M. Sáez i Josep Sánchez Cervelló. Produïda per la Fira del Llibre Ebrenc i la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre, la proposta mostra d’una manera molt visual i a peu de carrer el lligam i la influència que el riu ha tingut en els escriptors ebrencs al llarg de la història.
Precisament Tortosa esdevé cada any el centre neuràlgic d’una particular desfilada d’autors del territori. També durant la jornada d’ahir la ciutat va acollir la presència de molts escriptors ebrencs, que signaven exemplars als seus lectors fidels o novells o que fins i tot explicaven els seus llibres en directe als mitjans de comunicació locals.
Hi van ser presents, entre molts altres, Francesca Aliern, Artur Gaya, Jesús M. Tibau, Vicent Pellicer, Zoraida Burgos o Miquel Reverté.
Pensin un altre cop. A Nadal, fa fred i s’ha d’estar en família; a Pasqua, només es menja la mona; per Sant Joan, solament es festeja la revetlla, les festes majors resulten per a alguns molt curtes, per a altres massa llargues. Però Sant Jordi... A qui no li agrada Sant Jordi? Pensin en el dia d’ahir i considerin si no és, probablement, el dia més feliç de l’any.