Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Territori i ruralitat a debat amb el festival Terra Roja de la Terra Alta

  Durant el cap de setmana es programen activitats d’educació ambiental, espais de reflexió i propostes culturals

  10 noviembre 2023 17:50 | Actualizado a 11 noviembre 2023 07:00
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Prat de Compte i Horta de Sant Joan acullen aquest cap de setmana la primera edició del festival Terra Roja, una nova proposta per reflexionar sobre conceptes com territori i ruralitat i per conscienciar i difondre l’important patrimoni natural de la comarca. L’Associació Terra Roja, organitzadora del festival, ha programat diferents activitats al llarg del cap de setmana sobre educació ambiental, espais de reflexió i propostes culturals.

  El festival se celebra a Prat de Comte i Horta de Sant Joan i pretén promoure el debat i la reflexió al voltant de les realitats del territori, tot generant espais que fomenten l’autoestima rural, i també conscienciar sobre la importància del coneixement, el respecte i la conservació del patrimoni natural.

  «Un dels objectius és la divulgació del patrimoni, però patrimoni entès també com a patrimoni natural, i precisament en aquest ens hem centrat en el festival d’enguany», explica al Diari Mercè Ferràs, codirectora del festival «La voluntat és posar-lo en valor i donar-lo a conèixer. Per això hem organitzat un simposi. A vegades, molts estudis es queden al calaix. Per preservar la biodiversitat i el patrimoni és vital divulgar-lo i que la gent s’ho cregue de veritat».

  En aquest sentit, els dos eixos de treball fonalmentals del festival són els conceptes de territori i ruralitat, que alhora estan molt vinculats. «Estem parlant de medi ambient, sostenibilitat o fins i tot model de territorialitat. I també, dels reptes que afronta la comarca».

  Reptes com poden ser la massificació eòlica, el despoblament o la pèrdua de serveis, que són també problemàtiques que es repliquen en altres territoris rurals.

  L’Associació Terra Roja va nàixer fa dos anys de la mà de tres joves de la Terra Alta, Marc Sampé, Marta Martínez i Mercè Ferràs, amb la voluntat també de dinamitzar la comarca. Fins ara havien organitzat sortides d’observació de la natura i diverses sessions i tallers sobre ruralitat i feminisme. Enguany han fet un pas més gran per engegar un festival que té tot el sentit en una comarca rural, de riquíssim patrimoni natural i que pateix despoblament.

  «Ho plantegem com un espai de divulgació i conscienciació, un festival per reflexionar i per sentir... Però també per dinamitzar la comarca. Feia falta un esdeveniment així. D’idees no ens falten», clou la codirectora.

  El programa

  Avui el festival es desplaça a Horta de Sant Joan on al matí es realitzaran dos activitats d’educació ambiental. D’una banda, una sortida a la natura de descoberta de l’ecosistema de ribera i, d’altra banda, un anellament de moixons pensat com a activitat familiar. A la tarda, tindrà lloc la taula de debat «El món rural avui: Comunitat, entorn i futur», en la qual hi participaran l’activista i divulgadora Vanesa Freixa, la viticultora terraltina Pili Sanmartín i la periodista Annabel Roda. Demà diumenge la Plaça de l’Església d’Horta acollirà un espectacle de circ i moviment sorgit de la creació comunitària.

  Comentarios
  Multimedia Diari