Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Torna la regulació dels accessos a les platges del Delta per preservar l’entorn

    Es treballa també per a ordenar els usos al riu Ebre i la velocitat de les embarcacions i motos que hi naveguen

    24 junio 2023 18:04 | Actualizado a 25 junio 2023 06:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El delta de l’Ebre encara una nova campanya d’estiu amb el repte de fer compatible la gran afluència de gent a les platges amb la preservació de l’entorn. I és que tot el litoral del Delta forma part del Parc Natural, i per tant, és zona protegida. Així, aquest estiu es tornen a ordenar i regular els accessos, amb diferents mesures depenent del municipi.

    «Aquestes mesures es van començar a aplicar amb la pandèmia, per la gran afluència que hi va haver als espais naturals, però s’han mantingut perquè s’han demostrat efectives», explica la tècnica d’Ús Públic del Parc Natural del Delta, Imma Juan.

    A Deltebre, amb una extensa línia de costa, torna a estar operativa una zona de pàrquing, de pagament durant la temporada turística, per als vehicles que volen accedir a la platja de la Marquesa i la Bassa de l’Arena.

    És gratuït per als veïns del municipi i té un preu d’entre 1,5 euros per una hora fins a 8 euros per a 24 hores, amb abonaments per als que paguen IBI a Deltebre. «Es tracta de preus simbòlics que ajuden a regular la mobilitat en aquests espais i també a Riumar», explica l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler.

    Pel que fa a la urbanització de Riumar, en ser una platja més «urbana» i amb bandera blava, ja existia una ordenació per accedir-hi, amb passarel·les de fusta i tot tipus de serveis, també els de socorrisme. «Entre altres, oferim wifi gratuït o servei de biblioplatja», remarca Soler.

    A la platja de Migjorn, al terme municipal de Sant Jaume d’Enveja, es manté la zona d’accés i aparcament, que en aquest cas és gratuït.

    Salobrars

    Al Serrallo, el Parc Natural ha tancat alguns camins per accedir a la platja i ha marcat un recorregut amb pals i cordes, i punts d’estacionament, per tal de preservar els ambients de dunes i salobrars que s’hi conserven i que estan estrictament protegits per la normativa europea, segons recorda Imma Juan.

    També s’han instal·lat plafons informatius on s’incideix en la importància ambiental d’aquests hàbitats propis de la costa mediterrània, dels més amenaçats a nivell europeu, i la fauna que hi té associada.

    Ja al terme municipal d’Amposta, la platja dels Eucaliptus està ordenada per l’Ajuntament, amb zones d’aparcament gratuït en bateria.

    A partir del mes de juliol començaran a treballar els dos agents ambientals que l’empresa pública Amposta Serveis Municipals destina a aquesta platja, a més del personal de neteja.

    Amposta ultima el procés de selecció dels agents ambientals que destina als Eucaliptus

    S’encarreguen d’informar els visitants de qüestions com ara que no es pot entrar amb el cotxe dins de la platja,o els tipus de tendals que es poden fer servir. «L’any passat va funcionar bé i ara s’estan acabant els processos de selecció per començar a treballar a partir de l’1 de juliol», explica al Diari l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. «Volem que la gent respecte l’entorn, perquè estem al mig del Parc Natural», recorda.

    A la platja del Trabucador, una de les que estava més massificada i patia actes incívics i acampades il·legals (la pernoctació a les platges està prohibida a tot el Delta), finalment el nou govern municipal de la Ràpita ha optat per no fer de pagament l’accés, com havia succeït els últims anys, tot i que si que hi haurà una ordenació de l’espai, fins a 400 places d’aparcament i s’impedirà el pas istme endins.

    A més, el Parc posa en marxa casetes de control i vigilància a l’accés a la punta del Fangar, al Garxal i a l’Illa de Buda, amb personal propi per informar sobre les zones de nidificació de les aus per on no es pot passar (i que estan delimitades per cordes)o que cal portar sempre els gossos lligats, entre altres qüestions.

    Al Goleró de l’Ampolla, a la bassa de l’Arena, al Serrallo i a Eucaliptus hi ha zones habilitades per a gossos, amb una neteja especial, però tampoc hi poden anar solts, recorda Imma Juan.

    Autocaravanes

    Pel que fa la pernoctació a les platges, amb autocaravanes o en acampades, des del Parc Natural asseguren que és una pràctica prohibida que ha anat molt a la baixa arran de la campanya que es du a terme per part del mateix Parc i els diferents cossos de seguretat, com Mossos, policies locals, Agents Rurals i Guàrdia Civil, en la que s’informa els vehicles dels càmpings i zones d’estacionament de caravanes que hi ha a tot el Delta. «Gairebé tots els municipis tenen una zona d’autocaravanes», remarquen des del Parc.

    En el marc de la Carta Europea del Turisme Sostenible, les diferents administracions presents al Delta han començat a treballar també en un pla d’usos del riu Ebre a la desembocadura.

    L’objectiu és limitar la velocitat en què les embarcacions i especialment les motos nàutiques hi poden navegar, i que pot arribar a ser un problema per altres usuaris (com ara els caiacs) i destorbar la fauna de la zona. Diversos cossos de seguretat, com la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra o els Agents Rurals disposen de barques per vigilar el tram final del riu.

    «Tothom ha de ser conscient que ens trobem en mig d’un Parc Natural, no en un parc d’atraccions, i cal ser respectuosos amb la fauna i els diferents hàbitats», conclou la tècnica d’Ús Públic del Parc.

    Campanya per uns comportaments cívics als espais naturals

    El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat i les diputacions catalanes han posat en marxa una campanya de conscienciació per promoure comportaments cívics als espais naturals del país. A més, a la web espaisnaturals.cat s’ofereix informació sobre els entorns naturals, consells per als visitants, bones pràctiques, preguntes freqüents i com planificar les visites per part dels ciutadans.

    Entre les bones pràctiques que s’hi recorden hi ha la d’emportar-se sempre la brossa que es genera durant l’estada, menjar només en els espais habilitats, estacionar els vehicles també en les zones adequades per a aquesta finalitat, no alliberar-hi animals o evitar les cremes solars als rius, llacs i gorgs, entre d’altres.

    Comentarios
    Multimedia Diari