Tortosa, Capital de la Cultura el 2021: reptes i oportunitats

El 2021 Tortosa serà Capital de la Cultura Catalana. Els experts ho veuen com una ocasió per fer més planificació cultural

15 mayo 2018 09:55 | Actualizado a 18 mayo 2018 11:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El 2021 Tortosa serà la Capital de la Cultura Catalana. El nomenament ha causat un motiu d’alegria i satisfacció a l’ajuntament de la ciutat. Més enllà d’una notícia que és tan positiva a nivell de projecció de ciutat, però, els experts culturals de Tortosa consideren que cal aprofitar l’ocasió per fer més planificació cultural allargada en el temps a la ciutat i seguir amb el llistó alt després de la capitalitat.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, Dolors Queralt, ha avançat que, a l’hora d’elaborar la programació de la Capitalitat de la Cultura Catalana, serà clau la col·laboració i el treball conjunt amb la setantena d’entitats culturals que hi ha a la ciutat, i que s’intentarà elaborar una programació molt transversal.

Per a la directora de l’Escola d’Art de la Diputació de Tarragona a Tortosa, Pili Lanau, la gran oportunitat d’aquest nomenament és la de poder «realitzar una diagnosi de la salut cultural de la ciutat». «Crec que és el moment d’aturar-se, pensar, compartir, escoltar i finalment projectar», afirma, tot considerant que justament aquesta diagnosi és el gran repte a què s’enfronta ara mateix la ciutat.

La directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, Irene Prades, considera que és «una oportunitat històrica per consolidar la marca de ciutat i que hi haja un impacte econòmic». Malgrat això, la directora precisa que abans caldrà millorar els equipaments culturals, fer una difusió de la ciutat per tot el seu patrimoni «però també pel folklore i les seues persones, i dona a conèixer els nous talents, la gent jove que ara comença». 
Prades també valora que cal que totes les entitats i el teixit associatiu estiga representat, i que les activitats es puguen programar a tots els barris de la ciutat. «Crec que una ciutat que aposta per la cultura és una ciutat més bona en el futur», conclou. 

«Ho valoro com una bona notícia que implicarà un gran repte de planificació i projecció cultural de la ciutat de Tortosa», resumeix per la seua banda Núria Gil, professora de la URV i responsable del Campus Extens de la URV a Tortosa. «Això implica innovació, creativitat i participació, cosa que comporta una superació integral en tota l’oferta cultural». 

Per a Gil ara també és el moment de «revisar i aprofundir en tot el que ja s’està fent i en el que cal reforçar per tal de donar un major impuls. Les immenses possibilitats que presenten tots els àmbits de la cultura tenen una fita més, un gran trajecte fins al 2021. Evidentment, a posteriori caldrà seguir superant el llistó aconseguit».

Comentarios
Multimedia Diari