Tortosa farà un estudi per millorar el fortí de Tenasses

L’Ajuntament va adquirir-lo el 2014. L’entitat Amics dels Castells insta a efectuar una rehabilitació al més aviat possible

06 enero 2020 00:20 | Actualizado a 06 enero 2020 12:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’abandonament que ha patit durant molts anys el Castell de Tenasses de Tortosa fa que estigue sotmès a un ràpid procés de degradació. És per això que l’Ajuntament de Tortosa ha iniciat el tràmit per efectuar una diagnosi (amb un estudi que suposa una inversió de 18.000 euros) del seu estat, amb vista a definir les actuacions que s’hi han de fer per a la seua conservació.

El Castell o fortí de Tenasses de Tortosa és una obra de fortificació situada com a avançada davant de la cortina de muralles, com a defensa del sector nord de la muralla de Remolins. Juntament amb el fort d’Orleans, les avançades de Sant Joan i el fortí del Bonet constitueixen les obres de fortificació realitzades al segle XVIII per reforçar la línia de muralla medieval, abans de la guerra de Successió. La construcció es va realitzar a primera meitat del segle XVIII. A finals del segle XIX va desaparèixer el govern militar i el fort va passar a mans privades. El 2014 l’Ajuntament de Tortosa va arribar a un acord amb els propietaris i ara és patrimoni públic municipal. L’estudi que es portarà a terme properament ha de servir per fer una diagnosi i concretar els treballs que calen per poder-lo recuperar tot seguit.

La iniciativa ha sigut molt ben rebuda per l’entitat Amics dels Castells, associació que difon i vetlla pel ric patrimoni històric de Tortosa i de les Terres de l’Ebre en general. El seu president Jordi Mulet explica que és vital fer una actuació immediata. «Potser 18.000 euros és massa per a sols un estudi, potser amb menys diners ja es podria fer una neteja», valora. «Però siga com siga, si aviat es comença a fer alguna cosa al respecte, és una boníssima notícia». Mulet explica que fins i tot el grup de recreació Els Miquelets, quan van visitar les fortificacions de Tortosa, van afirmar que «el que tenim aquí no es troba ni a Girona ni a cap lloc». El president valora que, pel motiu que siga, «durant els últims 200 anys a Tortosa no hi ha hagut respecte pel patrimoni».

Els accessos al fortí estan molt degradats, i fins i tot hi ha hagut alguns desprendiments. «El problema també és que van tombar part de les muralles per fer cases o per enxamplar la ciutat a finals del segle XIX. Hi ha cases, arbres i vegetació. Cal una neteja», concreta el president de l’entitat. «Les avançades de Sant Joan estan molt millor que Tenasses i cal actuar ja, sinó d’aquí a 10 anys encara estaran molt més afectades. Es necessita fer manteniment».

L’entitat enguany tot just celebra els seus 25 anys i no descarta portar a terme a Tenasses alguna de les seues visites o activitats.

Justament aquest fortí va ser l’escollit per l’escola Sant Llàtzer per portar a terme el projecte ‘Apadrina un monument’, que ofereix a les escoles i instituts l’entitat Amics dels Castells amb la col·laboració del Centre de Recursos i el Museu de Tortosa. Es tracta d’una activitat per donar a conèixer el patrimoni local de Tortosa i reivindicar-lo. «En aquest sentit, Tenasses és un gran desconegut i l’activitat ha funcionat molt bé», detalla Mulet. L’entitat ofereix una part teòrica del monument que hagin escollit les escoles i tot seguit es realitza una sortida. Les millores redaccions o dibuixos que en surten de l’activitat es publicaran a la revista de l’entitat. «A vegades es treballa Gaudí o la Casa Batlló sense pensar que també es pot treballar el patrimoni local». Per al president és molt important conscienciar els més menuts del valor del patrimoni. «Hem de reivindicar el que tenim i difondre-ho».

Comentarios
Multimedia Diari