Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Tortosa inicia la Cinta amb tots els actes gratuïts

  Joan Moreira ja descriu el 1928 el repartiment del panoli, un acte amb les pubilles que dona cada any el tret de sortida a la celebració

  01 septiembre 2022 18:24 | Actualizado a 02 septiembre 2022 07:00
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Les pubilles són una de les figures que més i més emblemàticament representa les Festes de la Cinta de la ciutat de Tortosa. De fet, amb elles arrenca la festa. D’una banda amb la seua proclamació, que es va celebrar dissabte passat, i de l’altra amb el repartiment del típic panoli, que té lloc sempre el dijous, primer dia dels cinc dedicats a la patrona de la capital ebrenca. Fins dilluns, Tortosa s’endinsa en uns dies de festes molt intensos, amb un programa molt concentrat que acull centenars d’actes i tots gratuïts.

  Ahir el dia es va aixecar radiant i sense núvols i les pubilles i pubilletes van fer la trobada de Pubilles a la Reial Capella de la Mare de Déu de la Cinta, un acte que organitza des de fa pocs anys la Cort d’Honor de la Mare de Déu de la Cinta. A continuació es van dividir i organitzar en grups per fer el repartiment del típic panoli per tots els carrers de la ciutat, amb l’acompanyament de les colles de grallers, dolçainers i tamborers. Les pubilles van fer arribar el panoli a tots els tortosins, veïns, comerços, al Mercat i a l’Ajuntament de la ciutat.

  El repartiment de panoli és un acte molt tradicional: el folklorista Joan Moreira ja descriu el 1928 aquest moment de les festes. A la cara de les pubilles i pubilletes es notava l’emoció de viure el primer dia de festes: eren rostres descansats (els esperen cinc dies de molts actes i molta festa) però plens d’il·lusió i d’alegria. Elles són segurament les protagonistes de la Cinta o, almenys, les que segur que no oblidaran mai aquests dies.

  Després de dos anys de Cinta adaptada a la pandèmia, enguany les festes recuperen el format habitual i tornen a incloure tots els actes solemnes, tradicionals i més emblemàtics. Entre altres, això suposa recuperar l’ofrena en el seu format acostumat, demà, dissabte; el cos iris, la tarda de dilluns, o el retorn del castell de focs artificials des de la llera del riu Ebre, la mitjanit de demà, dissabte. Així com la solemne processó, aquest diumenge al vespre, que a més tindrà la nova plaça de la Catedral com a nou escenari destacat.

  Enguany les festes destaquen especialment en l’apartat musical, que inclou més d’una vintena de concerts: actuaran Els Catarres, Clàudia Xiva i Pep Muntanyola, Miki Núñez, Lildami, Los Rebeldes, Bby Balí, AKA Pedro, Josep Lanau, Damas de España, Miquel Segarra Band, Cara B, Elma, Montse Castellà, Albino Tena, Obcens, Gitanets, amb l’acompanyament de Sicus Carbonell, Dragon Rapide i Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

  Pel que fa a les orquestres, enguany actuaran Alaska on Tour, Pensylvania i Nueva Etapa al recinte de l’auditori Felip Pedrell. D’altra banda, hi haurà una quinzena de DJ, que allargaran la música fins a altes hores per a la matinada per als més jóvens. El programa musical també inclou, un any més, l’Ebre Terra de Vent, que arriba a la dinovena edició.

  Comentarios
  Multimedia Diari