Segon ple telemàtic en menys d’una setmana, aquest dilluns a Tortosa, amb un únic punt en l’ordre del dia perquè l’Ajuntament pugui comptar amb els recursos del pressupost. El govern municipal en minoria va poder aprovar al març una pròrroga del pressupost de l’any passat per aquest 2020; però l’exposició pública de l’acord va quedar aturada per l’entrada en vigor de l’estat d’alarma. Aquest dilluns s'ha pogut desencallar aquesta situació de paràlisi amb un nou acord de ple, amb els vots a favor del govern de Junts per Tortosa i PSC, a més d’ERC i el regidor de la CUP, i l’abstenció de Movem Tortosa i Ciutadans.
Segons l’alcaldessa, Meritxell Roigé, d’aquesta manera es podrà comptar amb recursos per als ajuts a les entitats de caire social, veïnal, esportiu i cultural de Tortosa, en l’actual context de crisi sanitària i davant les greus conseqüències que tindrà en l’economia a nivell global però també local.
Tot i el suport, els grups de l’oposició han remarcat al govern municipal que els comptes previstos ara ja no serveixen i que cal un nou pressupost que tingui en compte l’emergència sanitària, econòmica i social arran de la pandèmia.
El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha insistit en la petició de crear una taula de diàleg formada per partits i agents socioeconòmics, «en el marc de la qual poder arribar a consensos per a la reactivació econòmica de la ciutat».
Per la seva banda, el portaveu d’Esquerra, Xavier Faura, ha assegurat que «ens haurem de sentar i plantejar una nova modificació del pressupost , que done resposta a la crisi del coronavirus en l’àmbit local, de caire social i per ajudar sectors com el comerç».
Des de Ciutadans, Miquel Albacar també ha insistit en la necessitat d’adequar el pressupost a la nova realitat, mentre que el regidor de la CUP, Xavi Rodríguez, reclama que es destinen 1,7 milions d’euros previstos a millores a la via pública per a mesures en l’àmbit social.
Meritxell Roigé ha recordat que hi ha limitacions pel que fa la normativa pressupostària i ha tornat a reclamar a l’Estat que flexibilitze la regla de la despesa i la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (LRSAL), per permetre que els ajuntaments puguen disposar dels superàvits per dur a terme accions de caire social i de suport als sectors més afectats per la crisi derivada del coronavirus.