Tortosa reviu la seva caiguda en mans borbòniques l’any 1708

Des del passat divendres la ciutat ha viscut aquesta recreació històrica i cultural que acabava ahir, diumenge, amb l’assalt final entres totes les tropes a les Avançades de Sant Joan

24 marzo 2019 19:01 | Actualizado a 26 marzo 2019 10:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tortosa reviu el combat que va acabar amb la seva caiguda en mans borbòniques, l’any 1708. La pólvora tornava a ser ahir, diumenge, la protagonista de la recreació històrica i cultural viscuda a les Avançades de Sant Joan. Una recreació que va permetre els ciutadans i visitants reviure enfrontaments armats com els que es van produït fa més de tres-cents anys amb motiu del setge de Tortosa, el 1708, quan les tropes borbòniques van prendre definitivament la ciutat en un dels sagnants episodis de la Guerra de Successió. 

Els actes van arrencar divendres i la ciutat ha viscut tot un cap de setmana dedicat a aquest moment històric. Tot i això, el moment estel·lar es va viure ahir amb la recreació de l’assalt final amb totes les tropes. La batalla decisiva amb cavalleria, foc d’artilleria i pirotècnica, que enfrontava els dos bàndols involucrats al conflicte: els austríacs partidaris de l’arxiduc Carles d’Àustria, i els borbònics partidaris del duc Felip d’Anjou, els dos pretendents a la corona espanyola després de la mort, sense descendència, del rei Carles II. 

Per quart any la ciutat vivia aquest esdeveniment de la mà de l’associació dels Miquelets de Catalunya, conjuntament amb els Amics dels Castells i d’altres entitats de recreació històrica arribades de Moià, Girona, València o Almansa. 

Enguany, les representacions de les batalles al fossat de les Avançades van incorporar algunes millores que van facilitar que el públic seguís els combats amb major detall. D’una banda, es van incorporar graderies i es va explicar, abans de començar, el guió de la batalla per tal que els espectadors sabessin com transcorreria l’acció. 

De la mateixa manera, es va incloure també un sistema de sonorització que permetia escoltar la conversa entre els dos capitans dels dos bàndols en el moment en que es va produir la rendició. 

Novetats
Els actes de recreació s’han estès al llarg de tot el cap de setmana i un dels principals protagonistes va ser també el riu Ebre. El dissabte es va recrea l’arribada pel riu i un atac fluvial al port de Tortosa, com a primer intent de conquerir la ciutat. Després, l’activitat principal es va traslladar ja al conjunt emmurallat de les Avançades de Sant Joan. 

A banda, aquesta edició ha comptat amb altres novetats per reforçar el coneixement d’aquell episodi bèl·lic des d’un punt de vista històric. El divendres a la tarda el doctor Francesc Xavier Hernández va protagonitzar una conferencia inaugural sobre ‘La poliorcètica a Catalunya, de la Guerra de Separació a la Guerra de Successió. El cas de Tortosa’. Així mateix, l’entitat Amics dels Castells i del Nucli Antic va organitzar ahir una visita guiada al castell de la Suda amb la qual es va accedir a espais de visita poc freqüent, com les restes que hi ha a la part posterior del polvorí.

Comentarios
Multimedia Diari