‘Treballar amb tantes restriccions és inviable’

Els tres restaurants ebrencs amb Estrella Michelin, Villa Retiro, les Moles i l’Antic Molí, clamen contra el confinament municipal i les franges horàries imposades aquest gener

23 enero 2021 19:20 | Actualizado a 24 enero 2021 09:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Neguit, impotència i indignació. Això és el que mostren els responsables dels tres restaurants amb Estrella Michelin de les Terres de l’Ebre, reflex del ‘drama’ que viu actualment el sector de la restauració amb les restriccions per la pandèmia. Fran López de Villa Retiro (Xerta), Jeroni Castell de Les Moles i Vicent Guimerà de l’Antic Molí, tots dos a Ulldecona, expliquen que el 2020 va ser molt complicat i que encaren el 2021 encara sense veure la llum al final del túnel. Però tot i així no es conformen. Cadascun dels establiments ha seguit una línia de treball diferent per tal de mantenir l’activitat ni que sigue en mínims, però la limitació d’horaris i especialment el confinament municipal decretat per la Generalitat a principis de gener els han suposat un nou entrebanc difícil de superar. I és que aquests establiments requereixen visites reposades, sense pressa, especialment per poder gaudir dels seus menús degustació, mentre que actualment només se’ls permet obrir als migdies de 13.00 a 15.30 hores. Pel que fa al confinament municipal, impedeix que hi puguin accedir clients de fora dels seus respectius municipis. A Xerta viuen vora 1.200 persones i a Ulldecona, poc més de 6.250.

A tot plegat cal afegir que els tres establiments tenen una part del seu negoci centrada en les bodes, un altre sector especialment castigat durant la pandèmia per la impossibilitat de fer celebracions amb un gran nombre de persones.

Villa Retiro, tancat

Així, el restaurant i hotel Villa Retiro de Xerta es troba tancat temporalment. La plantilla està en ERTO i només es manté l’activitat formativa de l’escola de cuina, que disposa d’oferta on line. El xef Fran López explica que els seus clients els arriben d’arreu del territori i l’establiment no pot subsistir només amb els veïns de Xerta. «Habitualment tanquem al mes de gener, però ara ho estem de forma indefinida, fins que no hi hagi un canvi en les restriccions i es permeti la mobilitat més enllà del municipi», detalla el xef, que considera que s’haurien de tenir en comptes les característiques de cada territori. I és que, en contrast amb Villa Retiro, el Restaurant Xerta que el mateix Fran López regenta a Barcelona sí que pot mantenir les seves portes obertes actualment.

«Tot paquet de restriccions hauria de venir acompanyat d’un paquet d’ajudes i compensacions, no testimonials, sinó suficients». En aquest sentit, contraposa el model català i espanyol amb el d’altres països d’Europa. «A Alemanya s’ha donat ajuts del 70 per cent de la facturació de l’any anterior, i a França del 20 per cent o més», afirma, tot remarcant que aquí «s’han aplicat mesures de països rics amb recursos de països pobres».

López considera que algunes de les mesures que s’han pres aquests mesos han estat «absurdes i injustes» per a l’hostaleria i lamenta que molts negocis no podran continuar i hauran de baixar la persiana definitivament.

Les Moles a casa

A Ulldecona, Les Moles també ha decidit tancar temporalment les portes del restaurant, tot i que manté el servei de menús a domicili. Segons explica el xef Jeroni Castell, en el seu cas també es troba pràcticament tota la plantilla en ERTO, mentre que continuen l’activitat «els de casa», és a dir, ell, la dona i els dos fills. «Amb les condicions actuals de tancament municipal no podem mantenir obert el restaurant», explica. I és que fins el 50 per cent de la seva clientela arriba des de cent o més quilòmetres de distància. «Sí que seguim repartint els nostres menús, i estem molt agraïts de la confiança que ens fan, però la situació és molt diferent respecte del primer confinament. Tots estem esgotats», detalla.

Ara, la família està en bona part bolcada en el projecte d’Una estrella Michelin a casa, pel que venen als supermercats Condis i altres establiments de proximitat de les Terres de l’Ebre plats elaborats, com ara canelons de pollastre de corral i foie amb beixamel de ceps, i fins a cinc varietats de croquetes (foie-gras, pollastre al curri, llagostins, sobrassada i pernil ibèric). «Estem molt satisfets de la resposta que està tenint aquesta iniciativa», detalla Castell.

Per al xef de les Moles, «els polítics ho estan fent molt malament, els d’allí i els d’aquí». En aquest sentit, aposta perquè la Sanitat vagi «al davant i no al darrera del virus». «Anem-lo a buscar, prevenim, no esperem només a què els malalts ingressin als hospitals i les UCI»; afirma. Així, aposta per la realització de tests massius a la població.

L’Antic Molí, obert

Per la seua banda, Vicent Guimerà manté obert l’Antic Molí, però només una part de les instal·lacions (Espai Bistró) i sense oferir els menús gastronòmics. També ofereix menús a domicili, alguns dels quals reparteix ell mateix. Serveix fins i tot a zones més allunyades com Tarragona, a través d’una empresa de transport. La plantilla s’ha quedat en mínims.

El xef ulldeconenc es mostra molt contrariat per les mesures imposades a la restauració, i en especial pel confinament municipal. «En zones com la nostra això no té sentit, almenys hauria de ser comarcal o de les Terres de l’Ebre», afirma, tot incidint en què els ajuts concedits són del tot insuficients.

Segons relata, el sector està passant per molts nervis i angoixes, ja que «la baixada d’ingressos és molt gran, però els pagaments no s’han reduït, són els mateixos». En aquest sentit, considera que l’administració els hauria de permetre pagar segons la facturació. «No es tracta que ens regalin res, simplement pagar ara per la facturació que tenim ara, i després, quan tot torni a la normalitat, ja ens posarem al dia», proposa.

«Moltes vegades se’ns ha demanat ser la cara del país, i ara se’ns menysprea i se’ns fa responsables de ser focus de contagis,quan no és així», lamenta Guimerà.

La proposta:Tests massius a la població, com es fan al futbol professional
Associacions d’hostaleria de Catalunya proposen a la Generalitat la realització d’un programa de tests massius a la ciutadania, per ser proactius en la lluita contra el coronavirus, intentar mantenir-lo a ratlla i permetre així un retorn a les activitats. Segons detalla Jeroni Castell, es tractaria de seguir la filosofia que ja s’està seguint al món del futbol. «Plantegem implementar un programa de tests ràpids voluntaris, de manera que els ciutadans se’ls poguessin fer de forma periòdica i continuada, amb un equip de professionals sanitaris encarregats a cada municipi». Així, segons Castell, les persones amb una prova negativa recent «tindrien via lliure per fer activitats, moure’s o anar a restaurants». «Es podria fer una primera prova pilot en alguns municipis, per valorar l’efectivitat de la proposta», planteja.

Comentarios
Multimedia Diari