Tret de sortida a les obres de la xarxa secundària del regadiu Xerta-Sénia

Molt aviat se signarà el conveni entre els regants i la Generalitat per tirar endavant l’esperat projecte

26 enero 2022 12:10 | Actualizado a 26 enero 2022 14:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest any 2022 és clau per al nou regadiu del canal Xerta-Sénia. Després de dècades de reivindicacions de la pagesia de l’interior del Baix Ebre i el Montsià, finalment començaran les obres per portar l’aigua als primers camps.

Segons ha detallat el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el tret de sortida al regadiu arriba «després d’uns anys on la Comunitat de Regants, les cooperatives, altres agents promotors del sector agrari i la Generalitat han fet una tasca de promoció d’aquest regadiu que ha permès fixar l’aportació econòmica dels regants al cost de la inversió».

Així, atenent el nivell d’adhesió dels regants, s’iniciaran les primeres obres de la xarxa secundària per fer arribar els pròxims anys l’aigua de reg a unes 3.000 hectàrees de les zones 1, 2 i 3. La inversió prevista enguany en els pressupostos de la Generalitat és de 3,3 milions d’euros.

En els propers dies (abans del 15 de febrer) es preveu celebrar l’assemblea de la Comunitat General de Regants per donar el vistiplau al conveni entre l’entitat, el Departament d’Acció Climàtica i Infraestructures de la Generalitat. Un cop signat, es podrà treure a licitació l’obra.

El president de la Comunitat General de Regants, Josep Lluís Gimeno, confia que es compleixin els terminis previstos i les obres arrenquin aquest primer semestre de l’any, amb l’objectiu que l’aigua arribe als primers camps durant el primer trimestre del 2023.

La primera taca de regadiu abasta unes 186 hectàrees als termes d’Aldover i Xerta. La zona 2 abasta una part del terme municipal de Roquetes, i la zona 3 arriba a Santa Bàrbara, la Galera i Mas de Barberans. «El projecte avança i també estan en redacció, de forma paral·lela, els projectes de les zones 2 i 3», celebra Gimeno.

En la primera fase, a més de fer arribar l’aigua als camps, també es preveu invertir en arranjar i posar al dia les infraestructures que ja estan construïdes i que han estat sense ús durant anys.

I és que la Generalitat porta invertits ja uns 100 milions d’euros en el regadiu. Des de fa prop d’una dècada, el projecte compta amb bona part de la infraestructura principal acabada: el punt de captació al riu Ebre (al terme de Xerta), la torre d’equilibri, basses de regulació i l’adequació del nou canal (reconvertit de l’anterior que mai es va arribar a utilitzar), en 24 dels 36 quilòmetres que abasta.

L’actual projecte té com a finalitat implantar un regadiu d’alta eficiència en zones amb forts dèficits hídrics i períodes de sequera, «amb l’aplicació també de noves tecnologies de reg i cercant l’ús d’energies alternatives que el facin més sostenible», destaquen des de la Generalitat.

L’objectiu final és que les explotacions agrícoles incrementin la rendibilitat, amb unes produccions més estables i de major qualitat, per garantir-ne la continuïtat i el relleu generacional al camp.

Els principals cultius que se’n beneficiaran són l’olivera, l’ametller i els cítrics, principalment en reg de suport, tot i que també es contempla el ple reg.

«Aquest 2022 serà un punt d’inflexió en aquesta demanda històrica», afirma Gimeno, per a qui el Xerta-Sénia obre noves oportunitats per a la pagesia del Baix Ebre i el Montsià, on els conreus de secà sovint s’han vist afectats per les sequeres.

«Permetrà diversificar i fer més rendibles els conreus, afavorint així un sector més professionalitzat», remarca.

Reivindicació històrica dels pagesos

El regadiu Xerta-Sénia sorgeix de la reconversió de l’antic canal Xerta-Càlig, construït parcialment i abandonat als anys setanta sense arribar mai a portar aigua de l’Ebre fins a la siderúrgia de Sagunt. 
A finals de la dècada dels vuitanta la Generalitat comença a planificar la reforma d’aquell canal abandonat, en un projecte de regadiu per a l’interior de les comarques del Baix Ebre i el Montsià. 
L’any 2002, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va atorgar la concessió d’aigua del riu Ebre, que és de 72 hectòmetres cúbics anuals. 
La superfície total permesa a la que podria arribar el regadiu és de 16.480 hectàrees de 13 municipis del Baix Ebre i el Montsià, de Xerta a Ulldecona.

Comentarios
Multimedia Diari