Trobada de dones bussejadores a la Cala Sant Jordi, a l’Ametlla de Mar

El projecte Bubble Sisters, impulsat pel centre Plàncton Diving, vol fomentar la inclusió de les dones en el món del busseig mitjançant la mentoria entre expertes i principiants

24 abril 2022 19:10 | Actualizado a 25 abril 2022 14:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ahir diumenge va tenir lloc a l’Ametlla de Mar una trobada de Bubble Sisters, una iniciativa del centre d’activitats subaquàtiques Plàncton Diving, que posa en contacte dones bussejadores amb experiència amb altres que s’han iniciat recentment en aquest món. El projecte busca fomentar la inclusió de les dones en el busseig i crear una xarxa de suport i mentoria per trencar estereotips i superar dubtes i inseguretats que puguin sorgir.

El programa va reunir, ahir diumenge a la Cala Sant Jordi, vint parelles de dones de diferents llocs de Catalunya que, després de presentar-se, compartir consells i atendre les instruccions prèvies de l’equip de Plàncton Diving, van realitzar una immersió conjunta que va durar aproximadament mitja hora, tot i el temps, ventós. No obstant el temps, l’activitat es va dur a terme amb normalitat, tal com explica Eli Bonfill, instructora del centre, per agafar experiència i enfrontar-se a una situació habitual i en la que no hi ha cap impediment per bussejar, un dels objectius de la mentoria. «Vam començar aquesta activitat l’any passat amb deu bussejadores expertes, les padrines i deu que comencen, les filloles. Enguany hem ampliat el nombre de participants, la idea és que les filloles tinguin una persona de referència en aquest món, si més no, moral, que s’ajuden si tenen pors, inquietuds o comparteixin experiències, i que tinguin algú amb per bussejar acompanyades. En definitiva una persona de referència i una companya. En el cas de les padrines, també agafar més experiència i anar agafant lideratge», detalla Bonfill, tot afegint que es fan les activitats per parelles, però conjuntament i això genera moltes sinergies i fa créixer relacions entre les participants. «Enguany hem canviat les parelles. Les fem segons el seu perfil i entre elles s’animen. Això fa que la relació acabi passant més enllà del busseig. Nosaltres organitzem l’activitat i elles acaben fent vida en paral·lel».

L’experiència resulta molt enriquidora per a les participants. Gemma Montecino, membre des de l’any passat com a fillola, explica que va entrar al programa per agafar experiència i que la valora molt positivament, «cada cop que he fet una immersió m’he trobat amb una Bubble o una altra, encara que no sigui la padrina i trobar-te amb algú que coneixes fa que t’entri més confiança i estiguis més segura dintre de l’aigua». En la mateixa línia, una de les padrines, Monique Mendoza, destaca la part més social, gràcies a l’aparellament entre principiants i expertes que permet que «ens podem ajudar. Normalment, quan comences a bussejar estàs una mica sola i això en ser un grup gran, serveix per fer amistats i és una experiència molt confortable».

Xarrades per visibilitzar

Segons, Bonfill, el programa vol facilitar la inclusió de la dona en aquesta activitat aquàtica perquè «tradicionalment, és una activitat d’homes, tot i que cada vegada menys. El 2020, la xifra dels membres de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques era d’un 30% dones i un 70% dones. La idea és canviar xifres i augmentar el percentatge de dones». Tot i això, la instructora destaca que s’ha de tenir en compte que no tothom que practica el submarinisme està federat.

El programa preveu més immersions i altres activitats com xarrades amb dones relacionades amb el busseig per visibilitzar més referents femenins. «Volem mostrar més referents. N’hi ha de molt interessants i està molt bé que les participants els coneguin i s’inspirin en veure que els límits són molt amplis, com en el cas com el d’una dona que per la seva professió fa busseig i va per coves».

Comentarios
Multimedia Diari