Un espectacle per commemorar 50 anys de cobla

La cobla Mirantfont de La Fatarella es va crear l’any 1970. Enguany presenta un nou concert amb un format innovador

| Actualizado a 26 septiembre 2021 14:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Cobla Mirantfont de la Fatarella va complir 50 anys de vida l’any passat. La formació musical tenia previst celebrar-ho amb un acte íntim i senzill, però el confinament va obligar a posposar-ho i això ha permès la creació d’un espectacle innovador.

Per commemorar-ho han preparat un nou concert que ja s’ha presentat durant les Festes Majors de la Fatarella i que busca reivindicar la música de cobla i la tradicional del territori. El representant de la formació, Ramon Rius, destaca la incorporació de veus i percussió, elements que no són habituals en la cobla, i la creació d’un repertori que combina música de cobla i sardanes amb cançons tradicionals ebrenques.

«Volem apropar la cobla al territori i reivindicar aquest gènere que, malauradament, no es coneix massa. Al mateix temps, volem donar a conèixer cançons tradicionals ebrenques». Amb aquesta combinació, també es busca aconseguir una sonoritat diferent de la qual estem acostumats, així com mostrar altres peces no tan conegudes. «Les mateixes jotes, igual que altres cançons pròpies del territori, sonen de forma diferent. Tot això és una forma de fer entrar bé la cobla i de reforçar altres estils com la jota, que si li afegim percussió tindrà més cos. Buscàvem enriquir cançons pròpies de la nostra terra i hem pensat que al públic també li agradarien les versions cantades. Entenem que això a les nostres terres és innovador», explica Rius que, juntament amb Marcel Artiaga, ha participat en l’arranjament de les cançons. D’aquesta manera, la nova versió musical de la cobla Mirantfont tindrà una sonoritat i una riquesa musical més amplia.

Rius celebra aquests anys en actiu tot i les adversitats: «Estem satisfets d’haver pogut complir 50 anys continuats de música. Haver pogut mantenir tot aquest temps la cobla a una comarca com la Terra Alta on no hi ha escoles que ofereixin aquesta formació musical i ser capaços d’aguantar ens sembla un fet a tenir en compte». Mirant de cara al futur,  Rius es mostra optimista i desitja que la formació duri molt temps. «Som gent amb moltes ganes, portem molt bagatge i el nostre objectiu és mantenir-nos com a proposta cultural i demostrar que al sud també en tenim de propostes. També perquè als pobles ja de per si està complicat si l’ambient cultural decau, malament. Tenim idees i volem seguir endavant molts anys més, supeditats a les nostres possibilitats, és clar».

Comentarios
Multimedia Diari