Un matí a bord del veler salvavides

L’embarcació de rescat ‘Astral’ amarra a la Cala amb una campanya per sensibilitzar, amb visites gratuïtes, sobre la situació que es viu al Mediterrani

03 noviembre 2017 09:59 | Actualizado a 06 noviembre 2017 10:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El veler Astral de l’ONG Proactiva Open Arms s’obre a la ciutadania. Fins demà, dissabte, està amarrat al port de la Cala i de dilluns vinent fins al dia 11 estarà al port de Sant Carles de la Ràpita. Els visitants que hi accedeixen coneixen en primera persona les crues missions humanitàries que es porten a terme enmig del Mediterrani per part d’aquesta organització que té un objectiu senzill: no deixar morir més persones al mar i salvar totes les vides possibles. 

Ahir, diversos grups de cinquè de primària de l’Ametlla de Mar van visitar aquest veler de rescat, on els voluntaris els van explicar com realitzen les missions, com funciona el vaixell i quina és la feina que fa l’ONG.

Proactiva Open Arms és una organització no governamental de Badalona que té com a principal missió rescatar del mar els refugiats que arriben a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa. 

L’organització ha rescatat més de 21.000 persones en aquestes missions, segons va informar en un comunicat fa unes setmanes. I enguany, segons la mateixa ONG, més de 2.400 persones han perdut la vida a les aigües del Mediterrani.

Una de les infermeres voluntàries que va oferir-se per ajudar el passat estiu en aquests rescats és Laia Callau, de l’Ametlla de Mar. Callau, infermera a urgències de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, ho va fer a bord de l’altra embarcació de l’ONG, l’Insignia. 

La infermera explica que la majoria dels xiquets que ahir van visitar l’Astral amb la seua escola no coneixien la realitat de moltes altres persones, i també molts xiquets que no tenen la mateixa sort que ells, a l’altra banda del seu mar.

Campanya de sensibilització
«Si molts adults desconeixen el que està passant o el que fem nosaltres, imagina’t ells», etziba la infermera. «Quan els ho expliquem tenen una reacció de sorpresa total».

Sorpresa total en adonar-se que el mar on juguen a l’estiu amb els seus germans i amics i que veuen cada dia al seu poble també s’emporta la vida de milers de persones i de xiquets, que fugen de la pobresa i d’un país en guerra. Sorpresa total en no entendre per què no hi ha una solució possible, per què el difícil món dels adults no evita aquesta situació tan dramàtica. Per això, aquesta organització ha decidit emprendre una campanya de sensibilització que arribi entre la ciutadania, per donar a conèixer la situació extrema que es viu setmanalment aigües endins del Mediterrani i per informar de la tasca que fan sense cap ànim de lucre els equips mèdics i de salvament. «És una realitat que no surt de forma freqüent als mitjans de comunicació, i cal que la gent sàpiga el que està passant», explica Callau.

De port en port
Després d’uns dies a Barcelona, el veler Astral ha iniciat un tomb per tota la costa catalana, iniciant la seua parada al port caler per, la setmana que ve, arribar a Sant Carles de la Ràpita. Tot seguit marxarà cap a Cambrils, Vilanova i la Geltrú, Arenys de Mar, Blanes, Palamós, Roses i fins a amarrar al port de Palma de Mallorca a finals de desembre.

Els ciutadans poden visitar aquest antic iot reformat i reconvertit en una embarcació de rescat, i descobrir les missions en crisis humanitàries que duen a terme de la mà dels voluntaris com la Laia Callau. L’organització està fent especial incís entre el públic més jove i escolar. 

El públic general pot visitar-lo, gratuïtament, de 10 a 13 hores i de 16.30 a les 20 hores. No és necessària inscripció prèvia, només cal aproximar-se al veler.

Comentarios
Multimedia Diari