Un programa social de Tortosa millora l’eficiència energètica de les famílies

Un equip multidisciplinari ajuda i dona eines a les persones en risc d’exclusió social a rebaixar el seu consum 

08 julio 2018 14:49 | Actualizado a 10 julio 2018 09:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Tortosa ha posat en marxa un programa pilot per ajudar les famílies en risc d’exclusió social a ser més eficients en el consum energètic. El programa, que va començar l’any passat, porta per nom ‘Fem Eficiència Comunitària’.

El consistori ja ajudava econòmicament 22 famílies a pagar les factures de la llum, ja que no les podien afrontar d’altra forma. Així, es va plantejar un projecte a més llarg termini i per tractar el problema d’arrel: donar-los eines i ajudar-los a estalviar energia. Per a portar a terme el projecte es va crear un equip multidisciplinari format per personal de serveis socials i drets civils de l’Ajuntament de Tortosa, per la tècnica de l’oficina del pla d’inclusió social de l’Ajuntament, per una persona de l’equip d’enginyeria del mateix consistori i per tècnics de l’entitat ACISI (Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat). 

El programa es basa en dos pilars principals: la vessant de mesures per a l’eficiència i la vessant comunitària. «Podem dir que hi ha una part per intentar millorar la factura dels subministraments: contractar la potència que es necessita a la llar i facilitar a aquestes famílies llums LED per a l’estalvi energètic o temporitzadors per als calefactors», especifica el director de l’Àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Tortosa, Ernest Valls. Els llums LED o els temporitzadors s’adquireixen gràcies a la col·laboració de l’Obra Social la Caixa. 

Per l’altra banda, com apunta Valls, la vessant comunitària és també vital en el programa. «Perquè treballem hàbits, els donem a conèixer a les famílies, els donem eines per empoderar-se... No volem fer només un projecte tècnic d’ajudar-los a rebaixar el consum amb els aparells sinó també treballar amb les famílies».

Joves en pràctiques
Després dels primers mesos, aquest 2018 el projecte s’ha ampliat a tres famílies més, amb un total, doncs, de 25, i s’ha afegit un component nou: la col·laboració de joves en pràctiques. A través del Centre de Formació Ocupacional de la ciutat, els joves que estan aprenent per ser electricistes poden fer les pràctiques a les llars d’aquestes famílies participants en el programa i millorar les seues instal·lacions elèctriques i la seua seguretat. 

Aquest estiu mateix començaran aquestes pràctiques. «Així també aconseguim que els joves vegin una altra realitat», valora el director.
L’objectiu, així mateix, és seguir treballant amb les famílies i fer xarxa, per tal que elles mateixes puguen aconsellar altres famílies. «Mai no volem perdre l’aspecte social dels programes. Millorar la seua situació també els fa socialitzar-se. Eren famílies que ja venien a demanar ajudes i han estat encantades de participar en el projecte», concreta Valls.

L’equip multidisciplinari es reuneix de forma periòdica. Ara està dissenyant un quadernet per donar-lo a les famílies passat l’estiu i tenir un lloc on apuntar les mesures realitzades i els costos d’aquests mesos i d’aquesta manera avaluar d’aquí a un temps la utilitat d’aquest programa.

Els resultats no es coneixeran fins d’aquí a uns quants mesos, però el que sembla segur és que Tortosa és una de les primeres ciutats a portar a terme un programa d’aquestes característiques. 

Els Serveis Socials fan 4.000 atencions durant el 2017

L’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tortosa va fer durant el 2017 un total de 3.974 atencions, va obrir 509 nous expedients i en va atendre 2.236 d’actius. Entre els projectes pioners també destaca ‘Aigua consum Zero’, que es fa juntament amb l’empresa municipal Aigües de Tortosa. Gràcies a la implantació de sistema de telelectura de comptadors d’aigua es va oferir la possibilitat de controlar el consum a gent que viu sola.

D’aquesta manera, si es detecta que durant un dia no han obert cap aixeta es dóna una alerta a serveis socials que contacta amb l’usuari. També es continua treballant amb el Projecte especial d’acompanyament i atenció a la gent gran del nucli antic, amb 67 usuaris, i el Projecte ‘Sempre Acompanyats’, juntament amb Creu Roja i l’Obra Social ‘la Caixa’, amb 48 casos, en què s’aborden situacions de  persones d’edat avançada que viuen soles. El Centre Obert Sant Francesc, d’atenció a infants i adolescents, va atendre un total de 43 joves. Aquest servei canviarà a partir d’aquest any, ja que es crea el Servei d’Intervenció Socioeducativa (SIS). Pel que fa al Servei d’Atenció a les Dones (SIAD), l’any passat es van atendre 90 dones. El menjador social Mossèn Sol va atendre el 2017 un total de 88 persones i la casa d’acollida va allotjar 1.862 transeünts. També el 2017 es van atendre 378 famílies pel programa Tiquet Fresc i 297 per ajuts d’urgències socials.

Comentarios
Multimedia Diari