Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Una exposició a Tortosa relata la vida de diferents pobles durant la primera edat del ferro

  La mostra ‘Los pobles dels rius’ escenifica com transcorria el dia a dia de zones vora l’Ebre, el Sénia o el Matarranya fa 3.000 anys

  27 noviembre 2023 17:46 | Actualizado a 28 noviembre 2023 07:00
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Una exposició transporta els visitants a les terres regades pels rius Ebre, Sénia, Algars, Matarranya, Guadalop i Bergantes durant els segles VIII i VI aC, el període preibèric anomenat la primera edat del ferro. Es tracta de «Los pobles dels rius», la nova mostra que acull el Palau Oliver de Boteller de Tortosa.

  A l’exposició es recreen escenes a partir dels vestigis trobats en més de 120 jaciments documentats. A més, inclou una trentena de peces originals de diversos jaciments de les Terres de l’Ebre. Les il·lustracions de l’ebrenc Lluís Chavarria la fan totalment didàctica i apta per a diferents tipus de públics.

  La mostra viatja a través dels diferents poblats del territori (a l’actual Catalunya, Aragó i Comunitat Valenciana) i respon a moltes preguntes sobre el món iber, com ara com era el dia a dia de les persones, que vivien en cases rectangulars d’uns 20 m2 al voltant d’una llar de foc. Aquesta zona va ser una terra de cabdills, que manaven sobre petites comunitats i controlaven territoris no gaire grans. Una de les activitats d’aquests poblats era la producció tèxtil, que va tenir un desenvolupament notable. Tècnicament, era hereva de la tradició pròpia de períodes anteriors. Les teles s’elaboraven sobretot en telers de tipus vertical, dels quals s’han conservat els pesos, generalment fets de terra crua o ceràmica. A la mostra se’n pot veure un, així com nombrosa vaixella i peces de diferents àmbits.

  L’exposició està produïda pels Serveis Territorials del departament de Cultura a les Terres de l’Ebre amb la col·laboració del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la Universitat de Barcelona i del Museu de les Terres de l’Ebre.

  La mostra es pot visitar fins el 31 de març a la seu dels Serveis Territorials del Departament de Cultura, al Palau Oliver de Boteller de Tortosa.

  Així mateix, es programaran també tallers d’arqueologia experimental adreçats als centres d’ensenyament de primària i secundària, i també un cicle de conferències.

  Comentarios
  Multimedia Diari