Veïns del Perelló i l’Ametlla de Mar s’organitzen per frenar una central eòlica

A les partides de les Planes i les Vinyasses

16 diciembre 2020 10:25 | Actualizado a 16 diciembre 2020 10:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un grup de veïns de l’Ametlla de Mar i el Perelló s’ha organitzat per frenar la implantació d’una nova central eòlica a les partides de les Planes i les Vinyasses. El col·lectiu Trenquem l’Ametlló considera que l’avantprojecte promogut per l’empresa CxC, que actualment gestiona ja les tres centrals en marxa al Perelló amb uns 80 aerogeneradors, «deteriorà ambientalment l’entorn natural a més d’hipotecar considerablement una zona agrícola plenament productiva i amb una població resident estable en habitatges disseminats».

La implantació de la central eòlica Ametlló, de 36 MW de potència total i amb deu aerogeneradors de fins a 180 metres d’altura a cavall entre els dos termes municipals, «afectaria greument l’hàbitat de l’àliga cuabarrada així com els espais d’interès natural pròxims del Tossal de Montagut, Barranc de Santes Creus, Plana de Sant Jordi i les muntanyes de Tivissa-Vandellòs, tots ells inclosos en la Xarxa Natura 2000»; remarquen. Aquests són alguns dels arguments que els veïns traslladaran en forma d’al·legacions a la Ponència d’energies renovables del Departament de Territori i Sostenibilitat perquè desestimi la ubicació.

Segons recorden, la instal·lació de deu aerogeneradors més a la zona «tindria un greu impacte visual i paisatgístic sobre aquest espai» que actualment, a banda d’explotacions productives, acull també activitats de turisme rural, entre d’altres. En aquest sentit, Trenquem l’Ametlló es posiciona favorablement a l’expansió de les energies renovables, que molts veïns ja utilitzen per proveir-se d’energia, però rebutja la massificació d’instal·lacions de gran impacte «que promouen interessos purament especulatius».
El col·lectiu ha censurat la «manca de transparència de la Generalitat», «que des de fa un temps ja no permet accedir a la informació bàsica sobre els avantprojectes presentats al territori», tal com han denunciat l’Ateneu Popular la Pastora i la Plataforma en Defensa de la Ter-ra Alta. 
També retreuen al govern municipal d’ERC del Perelló –municipi on s’ubiquen tres dels deu aerogeneradors-, «que en cap moment hagi informat la ciutadania sobre el projecte, a diferència del municipi veí també afectat». Tot i que el consistori perellonenc encara no ha manifestat públicament la seva posició pocs dies abans de finalitzar el termini per presentar al·legacions, Trenquem l’Ametlló interpreta aquesta premeditada indefinició com un «suport evident a l’avantprojecte».

Comentarios
Multimedia Diari