Repsol dejará de producir petróleo en la plataforma Casablanca en junio

La compañía, que aún no ha puesto fecha al desmantelamiento, aduce una fuerte caída de la producción

26 mayo 2021 09:33 | Actualizado a 26 mayo 2021 17:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Repsol dejará definitivamente de producir petróleo en la plataforma Casablanca a mediados del mes de junio, según ha podido saber la ACN y ha confirmado la propia compañía. Situada a 44 kilómetros mar adentro, frente a las costas de Tarragona y del delta del Ebre, el cierre pondrá punto y final a cuatro décadas de actividad de la última explotación petrolífera operativa al Estado.

La compañía justifica la decisión por la fuerte caída de la producción en los últimos años, si bien el 2018 consiguió una última prórroga de diez años de la concesión. Una vez cese la producción, se harán trabajos para mantener las instalaciones de forma segura y abandonarlas más adelante. De momento, Repsol no ha avanzado ningún plan ni fecha para el desmantelamiento.

Repsol Investigaciones Petroliferas, SA (RIPs), la filial que gestiona la plataforma, ha comunicado ya formalmente al gobierno español el paro de la producción. Así, la previsión es que a mediados de junio se lleven la instalación y los pozos a una situación de parada. Una decisión que se enmarca dentro de las constantes desinversiones que las compañías petroleras efectúan durante los últimos tiempos en el ámbito de la investigación de nuevos yacimientos y producción de hidrocarburos, reorientando su negocio hacia otras actividades energéticas con la apuesta política de la descarbonización de la economía como telón de fondo.

Operativa desde el año 1981, la plataforma empezó explotando el primer yacimiento descubierto en la zona, 'Casablanca'. Durante esa década, la producción alcanzó el máximo histórico con unos 45.000 barriles diarios -muy lejos, sin embargo, los rendimientos de 350.000 barriles diarios en zonas como Libia-. Desde la misma plataforma se gestionó también posteriormente la explotación de nuevos campos en la misma zona - 'Rodaballo', 'Chipirón', 'Boquerón' y 'Barracuda'- a través de pozos satelitales conectados a la estructura. Durante estos 40 años de actividad, Casablanca ha tenido operativos, en diferentes fases, catorce pozos.

La compañía intentó reimpulsar la actividad a partir del año 2012 con la entrada en servicio de los pozos 'Montanazo' y 'Lubina'. Las producciones, sin embargo, comenzó a decrecer fuertemente a partir de 2015 por el agotamiento de los yacimientos, alcanzando unos 2.000 barriles diarios. A partir de 2018, momento en que Repsol lograba la tercera y última prórroga de la concesión -otorgada en 1978 por un máximo de 50 años-, el volumen de crudo extraído desde Casablanca cayó drásticamente y se tuvieron que cerrar algunos pozos por razones de seguridad.

Caiguda a 220 barrils diaris

Tot plegat ha acabat reduint la producció actual a uns testimonials 220 barrils diaris, provinents del mateix camp 'Casablanca', així com de 'Rodaballo' i 'Boquerón'. Si bé la companyia assegura que, malgrat les reduïdes produccions obtingudes, encara resultava rendible explotar els jaciments fins temps recents, principalment pel fet tenir les instal·lacions ja amortitzades des de fa anys, les elevades despeses d'operació d'explotació per una producció tan exigua han acabat desembocant en la decisió del tancament.

Malgrat això, i amb independència del volum de petroli produït –l'any 2012 representava únicament una aportació del 2% al balanç global de la companyia- i els beneficis econòmics directes que podia generar en un context de preus elevats, Repsol ha defensat tradicionalment que el valor de la producció de Casablanca residia també en aspectes fiscals, econòmics i político-estratègics. Es tracta de l'última explotació en producció a l'estat espanyol i l'única off shore. El cru que s'hi produeix es trasllada directament a través d'un oleoducte submarí fins la refineria de la mateixa Repsol a Tarragona.

L'activitat de Casablanca, d'altra banda, ha estat objecte de forta controvèrsia i oposició, amb un llarg historial de denúncies per part d'entitats ecologistes i procediments judicials oberts per diversos casos contaminació marina amb hidrocarburs. Precisament, tres responsables de les instal·lacions de Repsol estan pendents de ser jutjats per un suposat delicte contra el medi ambient per imprudència arran del vessament d'entre 95.000 i 180.000 litres de cru al mar l'any 2010, que va generar una taca de contaminació de dinou quilòmetres quadrats.

A la plataforma hi treballen actualment unes 25 persones que s'organitzen en torns de dues setmanes. Repsol preveu que bona part de la plantilla continuï a les instal·lacions durant la nova fase operativa i fins al desmantellament definitiu. L'empresa ja ha informat els sindicats d'aquests plans. En el moment que es faci efectiu el tancament de la plataforma, la previsió és que una part dels treballadors siguin recol·locats en altres centres productius de la companyia o s'arribin a acords puntuals d'extinció contractual.

Suspensió de pous

Un cop aturada la producció aquest mes de juny, es posaran en marxa les actuacions per conservar i mantenir en condicions de seguretat les instal·lacions. A més de netejar i desconnectar les línies de producció, els pous seran suspesos temporalment amb la instal·lació de taps i monitoritzats contínuament pel personal de la plataforma, es farà de forma específica per a cadascun d'ells amb la idea d'evitar que sorgeixin fluïts des del jaciment. Està previst que aquesta tasca sigui executada per contractistes especialitzats. També es procedirà a netejar l'interior de l'oleoducte submarí de dotze polsades de diàmetre que transporta el cru fins a Tarragona i s'omplirà amb aigua tractada.

Els equips que es mantinguin a la plataforma seran objecte de manteniment i s'inspeccionaran tots els elements de la instal·lació de forma regular. Repsol també mantindrà els vaixells de suport i el transport amb helicòpter del personal, que seguirà fent torns de dues setmanes però amb tasques orientades a la monitorització, control i manteniment. En aquest sentit, la previsió és que la plataforma serveixi per organitzar i executar els treballs previstos als pous. Els plans de seguretat i emergències vigents actualment per al funcionament de les instal·lacions també es mantindran.

Fonts de la companyia han puntualitzat que, malgrat tractar-se de mesures utilitzades habitualment per poder retornar-hi o reprendre l'activitat posteriorment-, en aquest cas serviran exclusivament per fer efectiu l'abandonament definitiu dels pous i de les instal·lacions. Remarquen que l'actuació s'emmarca en un procés administratiu per fases que pot allargar-se en el temps i tenint en compte els requeriments tècnics en funció de l'època de l'any així com per la planificació de les empreses que ho hauran d'executar. De moment, però, RIPSA encara no ha anunciat ni el pla ni quina data aproximada té prevista per fer efectiu el desmantellament un cop finalitzada la concessió, segons estableix la Llei d'Hidrocarburs.

Comentarios
Multimedia Diari