Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Alegacions al nou magatzem de residus de Vandellòs II

  Ecologistes en Acció i Moviment Ibèric Antinuclear (MiA) exigeixen una declaració d’impacte ambiental negativa al projecte

  04 octubre 2023 12:20 | Actualizado a 04 octubre 2023 12:37
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Ecologistes en Acció i Moviment Ibèric Antinuclear (MiA) s’oposen a la construcció d’un mou magatzem temporal individualitzat (MTI) de residus nuclears a la central Vandellòs II. Després de presentar al·legacions al projecte davant de la subdirecció general d’Energia Nuclear, exigeixen que la declaració d’impacte ambiental sigui «de caràcter negatiu». Les entitats ecologistes recriminen «el fracàs estrepitós» dels cinc anteriors plans de gestió de residus radioactius – i el sisè en vigor – que preveien un magatzem centralitzat, i consideren que l’aposta per fer magatzems individualitzats a cada central nuclear també fracassarà mentre no es tanquin i desmantellin totes les de l’estat espanyol.

  Ecologistes en Acció i MiA alerten que els MTI són només una «solució parcial» al problema dels residus mentre no «s’ataca de soca-rel el problema», deixar de generar-ne. Les dues entitats denuncien que se’ls va requerir la participació en el tràmit d’avaluació d’impacte ambiental ordinària al mes d’agost, en plena campanya de vacances, i que s’ha «atemptat» contra els drets de participació pública pel fet que la tramitació es faci coincidir amb dates festives.

  En aquest sentit, el comitè de compliment del Conveni d’Aarhus que defensa el dret de participació en temes com aquest, ha fallat contra l’Estat (resolució del 18 de desembre de 2009, considerant 90-92) qüestionant, entre altres coses, que els terminis d’exposició pública es facin coincidir amb períodes de vacances.

  El PSC de Vandellòs, també alega

  Els regidors i regidores del grup municipal socialista a l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han presentat avui l’al·legació que han entrat davant de la Subdirecció General d’Energia Nuclear del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITERD), en relació a la construcció del Magatzem Temporal Individualitzat (ATI 100) a l’emplaçament de la Central Nuclear Vandellòs II.

  Els regidors i regidores del PSC han explicat que entenen la necessitat de construir aquest magatzem per tal que la planta continuï produint després de substituir el combustible gastat en la recàrrega prevista per l’abril de 2027.

  Tanmateix, consideren que cal aprofitar aquesta construcció per donar una solució definitiva a la problemàtica que es plantejarà en el municipi quan, pràcticament en la mateixa data, segon semestre de 2027, està previst que retornin els 4 contenidors de residus vitrificats dipositats temporalment a França.

  A més, l’any 2028, ENRESA ha d’emprendre el desmantellament total de l’emplaçament de la CN Vandellòs I.

  D’aquesta manera, ens podem trobar que en poques desenes de metres hi hagin diferents magatzems amb residus nuclears. I, el que és més greu, és que si atenem al que proposa el VIIè Pla General de Residus Radioactius (PGRR), aquests dipòsits queden en aquests terrenys després del tancament de l’explotació comercial de la central nuclear de Vandellòs II (prevista per al febrer de 2035), de forma perllongada fins que el 2073, data en que el VII PGRR contempla que estigui prevista l’entrada en funcionament del Magatzem Geològic Profund (AGP).

  Així doncs, el grup municipal del PSC reclama per raons de seguretat, presents i de futur, es concentrin tots aquests nous magatzems en un únic espai i emplaçament que faci aquesta mesura tingui un menor impacte territorial, que sigui més sostenible en el temps i doni major sensació de seguretat a un territori que fa més de 50 anys que està contribuint, de forma inqüestionable, a la producció d’energia per al desenvolupament econòmic de tot el país.

  Comentarios
  Multimedia Diari