Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Fabián Huguet: «Els administradors de finques som el conducte més proper al ciutadà»

El preesident del Col·legi d’Administradors de Finques de Tarragona i secretari del Consejo General fa una radiografia de la conjuntura actual, amb els principals problemes i també les oportunitats

| Actualizado a 06 octubre 2022 19:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fabián Huguet és el president del Col·legi d’Administradors de Finques de Tarragona i secretari del Consejo General, màxim òrgan dels col·legis territorials. Dos són els temes més candents actualment. Per una banda, l’ocupació il·legal d’habitatges i, per l’altra, els Fons Next Generation.

Quina és la labor del Col·legi d’Administradors de Finques de Tarragona?

La nostra labor va encaminada a la ciutadania, en el sentit que donem suport als administradors perquè puguin fer la seva feina i traslladar-la després a la societat. Som, lògicament, el conducte més ràpid per qualsevol modificació, quan hi ha problemes de convivència o d’altres tipus. Avui en dia està molt de moda parlar de mediació, necessària per tots. Però nosaltres fa anys que som mediadors, des del primer administrador, l’any 1968.

L’ocupació il·legal és el principal problema actual?

L’ocupació il·legal d’habitatges és un problema polític al qual no estem donant una solució. No obstant això, hem de parlar de dues classes. Per una banda, una ocupació necessària i vinculada a una situació molt precària d’una persona. Una situació que, en tot cas, no hauria d’assumir el ciutadà, sinó l’administració. I, per l’altra, una ocupació majoritària, que és la conflictiva.

Té solució?

Sí, molt fàcil, modificant les lleis. Sempre parlem de l’enfrontament de dos drets, a la propietat privada i a un habitatge digne, però no existeix aquest enfrontament. Vull dir, existeix el dret a la propietat privada, però no a un habitatge digne.

Com a col·legi, què poden fer?

Continuar lluitant perquè es modifiquin les normes. En realitat, s’ha de regular tot el sector immobiliari, no només el de l’ocupació i per això es necessita un consens entre tots els partits polítics.

Què són els Fons Next Generation?

Són fons que venen de la Unió Europea. Gràcies a una col·laboració molt bona público-privada, hem signat un acord amb la Generalitat pel qual nosaltres gestionem el procés de sol·licitud de les ajudes.

Per a què serviran?

Tot i que estan vinculats a una eficiència energètica, també serviran per a rehabilitar façanes. És a dir, si en una obra s’arriba a un tant per cent determinat d’eficiència energètica, la comunitat rep una bonificació. El problema és que moltes comunitats no podran arribar al mínim d’eficiència energètica. És a dir, és possible que per assolir-la s’hagi d’incrementar l’obra i, per altra banda, si la comunitat rep un 30% de bonificació, els propietaris han de pagar-ne el 70% restant i no oblidem que la situació econòmica actual no és bona.

Quins reptes té com a nou secretari del Consejo General?

Continuarem lluitant pel benestar de la societat. Un dels reptes és adequar la Nova Llei de Propietat Horitzontal als nous temps. Nosaltres ens oferim a les administracions a vehicular les seves notificacions cap a la ciutadania perquè som el camí més directe. D’altra banda, defensem els nostres drets de col·legiació obligatòria i les de les persones, de casa seva. Finalment, des del Consejo General caminem amb la línia marcada amb els antecessors, que han fet molt bona feina i que intentarem, almenys, igualar-la

Comentarios
Multimedia Diari