Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Sergi Boada: «En tres anys no hi haurà prou metges a la província»

    El president del Col·legi de Metges de Tarragona (COMT) analitza la situació del col·lectiu a la província

    06 octubre 2022 12:34 | Actualizado a 06 octubre 2022 18:39
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El president del Col·legi de Metges de Tarragona (COMT), el doctor Sergi Boada, analitza la realitat del col·lectiu a la província de Tarragona. La Institució ja treballa en projectes per posar solució a una problemàtica que acabarà impactant en la ciutadania. El doctor Sergi Boada és coordinador de la Unitat del Dolor de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.

    Quins són els grans reptes als quals s’enfronta la professió mèdica?

    Sense cap mena de dubte, el principal és la demografia mèdica. La realitat és preocupant; professionals que en els pròxims anys es jubilaran i no seran substituïts. L’altre gran repte que ens preocupa força és el futur del sistema sanitari. Un sistema on les condicions professionals i laborals no són les adients.

    Amb quines dades demogràfiques treballeu?

    Les xifres del COMT mostren que el 2025 serà un any molt complicat per a la professió; es produirà un pic de jubilacions de metges que no podrem compensar ni tan sols en l’hipotètic cas que tots els residents que es formessin a Tarragona es quedessin a la província. Les jubilacions suposaran un 30% menys de professionals mèdics en el territori que hauran de fer front a un augment de les necessitats assistencials degut, entre d’altres, a l’envelliment de la població i el context socioeconòmic.

    El fet que tan sols el 20% dels MIR que estan cursant la seva formació a Tarragona siguin de Catalunya pot tenir conseqüències en el territori?

    Sí, de la mateixa manera que a la Facultat de Medicina de Tarragona al voltant del 80% dels seus estudiants són de fora de Catalunya. Davant d’aquestes xifres, és difícil aconseguir que un cop l’estudiant ha acabat la carrera o l’especialitat, tinguin intenció de quedar-se i molts tornin al seu lloc d’origen.

    «Invertir en sanitat és primordial i, alhora, s’han de proposar canvis rellevants en el model organitzatiu i les retribucions»

    A què creu que es deu aquest problema demogràfic?

    La realitat demogràfica no és exclusiva del col·lectiu de metges. És un problema transversal de la societat, però és evident que malgrat que els col·legis de metges anem anticipant aquest problema des de fa anys, els governs no han posat en marxa una planificació adequada que suposés l’ampliació de places de metges a les facultats o una planificació més acurada de la demanda d’especialistes via MIR.

    Les condicions dels professionals dins del sistema sanitari públic poden ser un factor important de falta de retenció de talent?

    La pandèmia ha posat de manifest que el sistema públic requereix una actualització important i d’un augment de finançament i recursos. Els actors polítics han de tenir clar que invertir en sanitat és primordial i, alhora, s’han de proposar canvis rellevants en el model organitzatiu i les retribucions. Si no s’actua ja, el nostre sistema sanitari públic està en risc de patir una fuga important de talent mèdic que agreujarà, encara més, el problema demogràfic.

    Davant d’això, en què treballeu?

    Hem assumit el compromís de defensar als metges que s’enfronten a un futur incert, i especialment al ciutadà i ho fem en dues línies; una institucional i una operativa. A nivell institucional, ens hem reunit i continuem treballant amb tots els actors sanitaris (Govern, partits polítics, proveïdors i universitat). Treballem en l’augment de MIR ben planificades al territori, l’increment de les places de grau i personal docent, agilitzar l’acreditació dels col·legiats extracomunitaris i flexibilitzar les jubilacions. Alhora, hem iniciat un important exercici intern de cerca de solucions als canvis de models organitzatius dels professionals del sistema sanitari públic per a poder millorar les condicions professionals i laborals.

    I a escala operativa?

    Hem iniciat el projecte DemoCOMT per captar i retenir talent amb accions que van, des de la creació d’un observatori demogràfic mèdic, campanyes destinades a fer valdre les unitats docents i els metges referents del nostre territori, potenciació de la formació mèdica accessible i assequible fins, a la construcció del COMTliving; un espai destinat a l’habitatge amb condicions favorables per als nostres col·legiats i estudiants de medicina.

    Comentarios
    Multimedia Diari