Els veïns de Tortosa votaran continuïtat o canvi després de 16 anys

Una coalició progressista entre Movem i PSC vol desbancar l’actual alcaldessa, Meritxell Roigé, que lidera de nou la candidatura de Junts

14 mayo 2023 19:58 | Actualizado a 15 mayo 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els veïns de Tortosa podran votar vuit candidatures el proper 28M, el mateix número que fa quatre anys però amb alguns partits diferents. L’actual alcaldessa, Meritxell Roigé, torna a liderar Junts per Tortosa. Una coalició progressista entre Movem i PSC vol desbancar Roigé de l’alcaldia. Segons com vagin els resultats, però, la clau del govern de Tortosa pot tornar a recaure, un any més, en ERC.

El maig del 2019 la llista de Meritxell Roigé va ser la força més votada, però va perdre un regidor i va seguir governant en minoria. Roigé ocupava el càrrec des de febrer del 2018, quan va renunciar a l’alcaldia Ferran Bel, que ocupava el càrrec des de 2007 (primer com a CiU, després com a PDeCAT).

Pocs mesos després, el gener del 2020, Junts per Tortosa va pactar amb el PSC, de forma que l’equip de govern va passar a estar format per deu regidors, set de Junts per Tortosa i tres del PSC, reforçant el govern en minoria que des del juny encapçalava Roigé, tot i quedar-se a un regidor, a les portes, de la majoria absoluta. Roigé va destacar el suport rebut pel PSC en projectes importants per a la ciutat, que no havia fet una forta oposició. No obstant això, el PSC va trencar aquest pacte de govern el 2022, de forma que Junts va tornar a estar format per set regidors, fins a l’actualitat.

No han sigut quatre anys fàcils. A més de la pandèmia de la Covid, la situació política a Tortosa ha sigut canviant, si bé la percepció ciutadana no ha sigut d’inestabilitat. El moment més calent va ser a principis de gener del 2021, quan l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va sotmetre’s a una qüestió de confiança vinculada a l’aprovació dels pressupostos, després que tots els grups de l’oposició votessin en contra de la proposta de pressupost per al 2022. La qüestió de confiança no es va superar, amb els vots contraris de tota l’oposició.

No han sigut quatre anys fàcils. A més de la covid, la situació política a la ciutat ha anat canviant

Movem Tortosa inicià aleshores una ronda de contactes per estudiar la possibilitat de formar un govern alternatiu a la ciutat. El primer grup de l’oposició, amb cinc regidors, creia que era possible unir-se amb ERC (quatre regidors) si la moció de censura prosperava amb els quatre grups de l’oposició que tenen la majoria al ple tortosí. No va ser així. ERC va descartar unir-se amb Movem i no va donar suport a la moció de censura. En no haver govern alternatiu, els pressupostos van quedar aprovats i Roigé va seguir governant.

Entre altres principals punts de conflicte entre govern i oposició destaca per exemple el projecte d’ampliació de l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa. L’oposició va votar-hi dos cops en contra al plenari al·legant que no tenien prou informació i el projecte va quedar aturat.

El mandat de Roigé en aquests darrers anys ha estat marcat per una forta transformació urbanística de Tortosa, amb la creació de la plaça de la Catedral, la Cota Zero, la renovació de la plaça de l’Ajuntament, la reforma del carrer Cervantes i el carrer Barcelona i una clara aposta per les actuacions a la via pública. També per una estabilització de les arques públiques i per les implantacions industrials al polígon Catalunya Sud, amb inversions milionàries a les noves plantes de Florette, Kronospan o Lucta.

La percepció és que l’oposició aquest 2023 es presenta ara més enfortida que el passat 2019, amb una coalició progressista entre Movem Tortosa (primer grup de l’oposició els darrers anys) i PSC, amb Jordi Jordan al capdavant, que proposa fer un canvi a la ciutat després de 16 anys i així aconseguir una transformació en el govern municipal que la falta d’entesa entre les forces progressistes ha impedit en els últims mandats.

Per la seua banda, la CUP estrena candidat amb Sergi Arnau, que ja exerceix de regidor i portaveu de la formació al ple, per la renúncia de Xavi Rodríguez el 2020. Per primera vegada a la democràcia, el Partit Popular no presenta candidatura a Tortosa. Sí ho fa Ciutadans, novament, amb l’actual regidor i portaveu del grup municipal, Miquel Albacar. A més de Ciutadans, també concorren Vox, amb Montserrat Montanuy de candidata, Valents, amb Joaquim Llopis al capdavant, i l’agrupació d’electors Salvem lo Monument, per defensar el monument franquista del mig del riu i que defensen que no estan vinculats a cap partit polític.

Demà la demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes, com des de fa 20 anys, organitza un debat a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa amb els cinc candidats que tenen actualment representació a l’Ajuntament.

Comentarios
Multimedia Diari